‘Harry Potter’ Daniel Radcliffe reageert ontzet op transfobe uitspraken van J.K Rowling

Daniel Radcliffe gaat niet akkoord met de recente transfobe uitspraken van schrijfster J.K. Rowling. “Transvrouwen zijn vrouwen. Elk statement dat anders beweert, wist de identiteit en waardigheid van transgenders”, schrijft de Harry Potter-acteur in een uitgebreid bericht op de website van The Trevor Project, een organisatie die zich inzet voor de LGBTQ-gemeenschap.

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling heeft een nogal vreemde relatie met Twitter. Soms slaagt de Britse erin om andere mensen op een gevatte manier prachtig op hun plek te zetten, maar soms is het ook omgekeerd. En da’s precies wat er nu aan de hand is.

Wumben? Wimpund? Woomud?

J.K. Rowling had een artikel gedeeld op haar profiel. Het artikel heeft de titel “Een post-Covid-19 creëren voor mensen die menstrueren”. Allemaal heel mooi, ware het niet dat ze erboven heeft geschreven dat er “een woord is voor mensen die menstrueren”. “Wumben? Wimpund? Woomud?

Vrouwen, dus. Maar da’s niet helemaal correct. En dat werd ook massaal gereageerd op de post van de schrijfster. Want met haar opmerking maakt ze duidelijk dat ze bijvoorbeeld transvrouwen niet als vrouwen ziet, omdat die niet menstrueren.

Het omgekeerde is ook van toepassing. Sommige transmannen menstrueren wél, maar voelen zich helemaal geen vrouwen. Met haar simpele opmerking houdt Rowling ook geen rekening met vrouwen in hun menopauze, want zij menstrueren ook niet meer

Niet zomaar een ruzie

De schrijfster probeerde zich nog te verweren tegen de commentaren, maar maakte het eigenlijk alleen maar erger. En nu heeft ook Daniel Radcliffe de bezieler van z’n bekendste personage ongelijk gegeven. Hij pende z’n mening neer op de website van The Trevor Project, een organisatie die zich inzet voor de LGBTQ-gemeenschap.

“Ik begrijp dat verschillende media dit zullen afschilderen als een soort gevecht tussen J.K. Rowling en mezelf”, begint Harry Potter himself z’n verhaal. “Maar da’s helemaal niet waar dit over gaat, noch wat belangrijk is nu.”

“Ook al is Jo ongetwijfeld verantwoordelijk voor de richting die m’n leven is uitgegaan, als iemand die vereerd is om samen te werken met The Trevor Project, en dat ook zal blijven doen, en gewoon als mens, toch voel ik me verplicht om nu iets te zeggen.”

Discriminatie

“Transvrouwen zijn vrouwen. Elk statement dat anders beweert, wist de identiteit en waardigheid van transgenders, en gaat in tegen al het advies van professionele gezondheidsorganisaties, die veel meer expertise hebben over dit onderwerp dan zowel Jo als ik”, schrijft Radcliffe nog.

Volgens gegevens van The Trevor Project wordt 78 procent van de jonge transgenders gediscrimineerd, op basis van hun genderidentiteit. “Het is duidelijk dat we meer moeten doen om die mensen te steunen, en niet hun identiteiten ongeldig maken en hen nog meer in de problemen brengen.”

“Aan iedereen die nu het gevoel heeft dat hun ervaringen met de boeken aangetast of verzwakt zijn, het spijt me heel erg dat deze commentaren die pijn hebben veroorzaakt”, schrijft Daniel Radcliffe. “Ik hoop echt dat je niet helemaal verliest wat voor jou belangrijk was in de verhalen.”

Heilig

“Als de boeken je geleerd hebben dat liefde de sterkste kracht in het universum was, die alles overwon; als ze je geleerd hebben dat je kracht kan vinden in diversiteit en dat dogmatische ideeën van puurheid kunnen leiden tot de onderdrukken van kwetsbare groepen; als je gelooft dat een bepaald personage een transgender is, of queer, of dat ze homo- of biseksueel zijn; als je het gevoel had dat ook maar iets in de verhalen jouw ervaringen weerspiegelde – dan is dat tussen jou en het boek dat je leest, en dat is heilig.”

“En volgens mij kan niemand dat aantasten. Het betekent voor jou wat het voor jou betekent, en ik hoop dat deze opmerkingen dat niet te hard zullen bedoezelen”, sluit de Harry Potter-acteur af.

Meer
Lees meer...