Eerste transgenderburgemeester in Italië wint van rechts met een “revolutie van vriendelijkheid”

Gianmarco Negri is de nieuwe burgemeester van Tromello, een kleine gemeente in het noorden van Italië. Hij is de eerste transgender die in Europa die positie kon bereiken. Dat deed hij door te winnen van zijn extreemrechtse tegenkandidaat met een “revolutie van vriendelijkheid”.

De inwoners van Tromello hebben een nieuwe burgemeester verkozen. Wat daar zo speciaal aan is? Gianmarco Negri is de eerste transgenderburgemeester in Europa. Bovendien won hij de verkiezingsstrijd van zijn extreemrechtse tegenkandidaat met een verschil van meer dan tien procent van de stemmen. Dat is opmerkelijk, want in Italië heersen de rechtse partijen overduidelijk.

Een revolutie van vriendelijkheid

Zijn overwinning brengt een belangrijke boodschap met zich mee, zei Negri zelf. “Het zat er al lang aan te komen dat het arrogante en onderdrukkende rechtse beleid in Italië omvergeduwd zou worden door een revolutie van vriendelijkheid.” De 40-jarige advocaat werd vorige week verkozen tot burgemeester van de gemeente Tromello en dat had hij helemaal niet verwacht omdat zich in Italië een duidelijke rechtse golf aftekent. In het land zijn namelijk de extreemrechtse partijen Movimento 5 Stelle en Liga Nord aan de macht.

Het was helemaal geen evidentie dat Gianmarco Negri burgemeester van Tromello zou worden. Niet alleen in Italië, maar in heel Europa worden rechtse en extreemrechtse partijen steeds groter. Bovendien is Tromello een kleine, landelijke gemeente en is het op zulke plaatsen veel moeilijker om vrijer te leven, vertelde de kersverse burgemeester. Negri scoorde duidelijk met zijn campagne “CambiaMenti per Tromello“. De slogan heeft een dubbele betekenis: langs de ene kant staat die voor “veranderingen voor Tromello”, langs de andere voor “verander de gedachten van Tromello”.

“Applaus voor mijn mede-inwoners”

Burgemeester Negri vindt dat hij niet het belangrijkste nieuws uit de gemeente is, maar wel dat de inwoners zijn mening ondersteund hebben door hem te verkiezen. “Het grote applaus is voor mijn mede-inwoners, die duidelijk gemaakt hebben dat het belangrijkste is om zonder angst te kunnen spreken en jezelf niet te hoeven verbergen of beschaamd te zijn over wie je bent.”

Gianmarco Negri is de eerste transgenderburgemeester in Europa, maar in de Verenigde Staten, Canada en India is die stap al verschillende jaren geleden gezet. India was de eerste, met een transburgemeester die al in het jaar 2000 verkozen werd.

Meer
Lees meer...