Nieuwe emoji’s op komst: bubble tea, een piñata en transgendervlag

Er komen dit jaar opnieuw 117 nieuwe emoji’s. Het gaat daarbij om 62 gewone emoji’s en 55 nieuwe geslachten en huidskleuren. Binnenkort kan je zo onder meer bubble tea, een olijf, een mammoet, een piñata, een zwarte kat en een transgendervlag aan je berichten toevoegen.

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil als je een emoji stuurt naar iemand, maar er gaat heel wat aan vooraf voor jij die kleine symbooltjes kan gebruiken. Het Unicode Consortium is een organisatie die zorgt voor nieuwe emoji’s. Zij beheren de Unicode Standard. Dat systeem zorgt ervoor dat iedereen ongeveer dezelfde emoji ziet, zelfs al gebruik je een ander merk smartphone of een ander sociaal netwerk.

Jaarlijks brengt Unicode een update uit met nieuwe emoji’s. Daarvoor kan iedereen voorstellen indienen. Eens de beslissing is gevallen over welke emoji’s aanvaard zijn, is het aan onder andere Apple, WhatsApp, Facebook, Samsung, Huawei, … om die emoji’s op te nemen in hun systeem. Meestal gebeurt dat vanaf september.

Dieren, eten en klussen

We zullen dus nog even moeten wachten voor we de nieuwe emoji’s van Emoji 13.0 echt kunnen gebruiken, maar ze zien er alvast heel tof uit. Zo krijgen we twee nieuwe gezichtjes: een lachend met een traantje en iemand die vermomd is. Ook het handsymbool met samengeknepen vingers kan je straks sturen.

Daarnaast zijn er ook zowel levende (bizon, zwarte kat, bever, ijsbeer, zeehond, kever, kakkerlak, vlieg en worm) als uitgestorven dieren (mammoet en dodo) toegevoegd. Ook wie graag eet en drinkt, komt aan zijn trekken met emoji’s voor onder andere olijven, paprika’s, blauwe bessen, fondue en bubble tea. Zelfs klusjes kan je binnenkort uitdrukken zonder ze te vernoemen, want er komt een symbooltje voor een zaag, schroevendraaier, ontstopper en emmer.

Genderneutraal

Naast deze volledig nieuwe emoji’s komen er ook nieuwe gender- en huidkleurvarianten. Zo krijgt de emoji van iemand de trouwt (met kostuum of trouwkleed) een genderneutrale variant, net als de persoon die een baby zijn flesje geeft.

Die beslissing past in het voornemen van Unicode om meer inclusief te worden. Daarom valt het ook toe te juichen dat er binnenkort een emoji is voor het symbool en de vlag van transgenders.

Bekijk hier alle nieuwe emoji’s

Meer
Lees meer...