Ook Emma Watson spreekt zich uit tegen ‘Harry Potter’-schrijfster J.K. Rowling

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling is het middelpunt van een hele heisa rond transgenders en transfobie. De schrijfster kwam al verschillende keren naar buiten met haar mening over transgenders en genderidentiteit, maar niet veel mensen delen die mening. Na Daniel Radcliffe (Harry Potter himself), gaat nu ook Emma Watson (Hermione Granger in de filmreeks) openlijk in tegen Rowling.

Wie ondertussen nog niet weet dat J.K. Rowling de voorbije dagen serieus onder vuur heeft gelegen, moet wel onder een steen geleefd hebben. De Harry Potter-schrijfster deed op sociale media verschillende uitspraken die in de LGBTQ-gemeenschap niet in goede aard zijn gevallen.

Rowling kreeg heel wat commentaar, en probeerde zichzelf te verdedigen. Dat deed ze met een gigantisch essay op haar website, waarin ze vertelt waarom ze precies die uitspraken heeft gedaan, die als transfoob worden gezien.

Huiselijk geweld en seksueel misbruik

Volgens de Harry Potter-schrijfster zouden geslacht en gender eigenlijk volledig los van elkaar gezien moeten worden. Ze stapte in haar uitleg dus helemaal niet af van haar ideeën, maar probeerde haar fans en tegenstanders te overdonderen met nieuwe informatie.

Zo vertelde ze dat ze tijdens haar eerste huwelijk het slachtoffer was van huiselijk geweld en seksueel misbruik, en dat ze daar nog nooit openlijk over heeft gepraat.

Niet iedereen gaat akkoord

J.K. Rowling is dus duidelijk volledig overtuigd van haar mening. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen haar steunt. Integendeel. Daniel Radcliffe, die eigenlijk z’n carrière grotendeels aan Rowling te danken heeft, publiceerde een statement waarin hij openlijk haar uitspraken verwerpt.

En nu heeft ook Emma Watson van zich laten horen. De actrice, die jarenlang Hermione Granger speelde in de Harry Potter-films, trok naar sociale media om haar steun te betuigen aan de LGBTQ-gemeenschap, en transgenders in het bijzonder.

“Zoals jullie zijn”

“Transgenders zijn wie ze zelf zeggen te zijn”, klinkt het. “Ze verdienen het om hun levens te leiden zonder over alles in vraag gesteld te worden, of gezegd te worden dat ze niet zijn wie ze beweren te zijn.”

“Ik wil dat de transgenders onder m’n volgers weten dat ik en zoveel andere mensen overal ter wereld, jullie zien, jullie respecteren, en van jullie houden zoals jullie zijn”, schreef Emma Watson nog.

Goede doelen

De actrice spoorde haar volgers ook aan om te doneren aan verschillende goede doelen. Mermaids bijvoorbeeld, is één van de belangrijkste LGBTQ-gerichte goede doelen in het Verenigd Koninkrijk.

Ze noemt ook Mama Cash, het oudste internationale feministische fonds. Mama Cash steunt meisjes, vrouwen, transgenders en interseksuele mensen wereldwijd.

Meer
Lees meer...