‘Onward’ verboden in het Midden-Oosten door lesbische verwijzing

Onward, de nieuwste film van Disney, is bij ons al afgelopen week in première gegaan, maar de rest van de wereld moest nog wat meer geduld hebben. De prent verschijnt namelijk bijna overal pas dit weekend. En fans in het Midden-Oosten zijn er helemaal aan voor de moeite. De film is er namelijk verboden doordat er een lesbische verwijzing in zit.

Premières van films kunnen door heel wat omstandigheden in gevaar komen. Denk maar aan de impact die het nieuwe coronavirus Covid-19 heeft. De uitbraak van het virus heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de release van de nieuwe James Bond-film No Time To Die met zeven maanden uitgesteld is.

Daarnaast kan ook de inhoud van een film een reden zijn om de release uit te stellen of de prent zelfs helemaal uit de zalen te schrappen. Da’s wat er gebeurd is met Onward, de nieuwste release van Disney. In verschillende landen in het Midden-Oosten is de film verboden, omdat er een (ja, één) lesbische verwijzing in zit.

Specter is een primeur

Onward gaat over twee elfenbroers, die op een magische reis gaan om hun overleden vader een dag te laten herrijzen. Ze willen hem namelijk heel graag ontmoeten. Op die reis leren de broers (met de stemmen van Chris Pratt en Tom Holland) heel wat mensen kennen.

Specter is één van die mensen. Ze is een paarse cycloop en politie-agent. Tijdens een gesprek met de broertjes vertelt ze plots iets over “de dochter van haar vriendin”, waarmee ze dus duidelijk maakt dat ze lesbisch is. Da’s een primeur, want Specter is het eerste openlijk LGBTQ-personage ooit bij Disney.

Verboden en censuur

De uitspraak van Specter is helemaal niet zo belangrijk voor het verhaal van Onward, maar toch is die genoeg om de film in vier landen te verbieden. Het gaat om Koeweit, Qatar, Oman en Saudi Arabië. Dat schrijft de entertainmentwebsite Variety.

In Rusland werd ook beslist om de uitspraak niet te aanvaarden. Maar daar werd het probleem op een andere manier opgelost. Het zinnetje werd er aangepast/gecensureerd. In plaats van over haar “vriendin”, spreekt de Russische versie van Specter over “de dochter van haar partner”.

Meer
Lees meer...