Left Right
scrollTop top

Disney aangeklaagd over busje in ‘Onward’


Disney Pixar Onward
© Disney

Binnenkort komt de nieuwe Disney/Pixarfilm Onward in de zalen, maar Disney heeft nu al een proces lopen tegen de film. Het gaat om het busje waarin de hoofdpersonages Ian en Barley rondrijden. Want dat zou wel heel hard lijken op het busje van Sweet Cicely Daniher, of hoe zij het liever noemt: de Vanicorn.

Disney heeft een proces aan z’n been en wel voor een film die pas binnen een meer dan een maand in de zalen komt. Onward, de nieuwste Pixarfilm zou namelijk de auteursrechten van een artieste geschonden hebben.

Vanicorn

De zaak gaat over de zogenaamde Vanicorn van de artieste Sweet Cicely Daniher. Zij is een enorme fan van eenhoorns en toverde daarom haar busje om in een Vanicorn (Van+Unicorn). Het is een donkerblauw busje met een witte eenhoorn die door de lucht vliegt.

Enkele maanden geleden deelde Sweet Cicely al een foto van haar busje en het gestolen busje uit de Pixarfilm Onward. En inderdaad, de busjes lijken wel héél hard op elkaar. Maar dat is ook niet zomaar. Kori Rae, de producer van de film, nam nadat ze de foto zag op Instagram contact op met Sweet Cicely. Daarbij liet ze weten dat het busje van Ian en Barley uit Onward wel degelijk gebaseerd was op de Vanicorn. Disney had het busje ontdekt toen het in 2018 viraal ging. Pixar had toen aan Sweet Cicely gevraagd om het busje te gebruiken voor een evenement. Ze beloofden er toen bij dat ze het enkel zouden gebruiken voor dat evenement.

Toen Pixar later besliste om het busje te laten opduiken in hun nieuwe film konden ze geen toestemming vragen omdat de film nog geen naam had en er dus geen officieel document getekend kon worden. Daarom klaagt Sweet Cicely Daniher nu Disney, Pixar en producer Kori Rae, die eerder ook Up, Monsters University en The Incredibles maakte, aan voor de schending van haar auteursrechten.

Onward

Onward is een van de opkomende animatiefilms van Pixar. De film komt in maart 2020 in de zalen en zal gaan over de zoektocht van twee broers naar hun vader.

Het is geen makkelijke zoektocht, want hun vader overleed toen ze allebei nog heel jong waren. Barley heeft nog vage herinneringen van z’n vader, Ian geen. Op de 16de verjaardag van Ian krijgen de twee een staf. Hun vader had voor z’n dood gezegd dat ze die zouden krijgen wanneer ze allebei ouder dan 16 waren. Al snel wordt duidelijk dat ze met de staf hun vader voor één dag kunnen terughalen. Dus dat proberen ze, maar het loopt niet helemaal zoals gepland.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452