Emma Watson schrijft emotionele open brief aan Ierse vrouw die overleed nadat abortus geweigerd werd

Actrice Emma Watson heeft in een emotionele open brief haar steun betuigd aan Savita Halappanavar. Zij overleed in 2012 aan de gevolgen van haar zwangerschap. De Ierse autoriteiten weigerden haar een abortus en dat werd haar fataal. Het overlijden van Savita zorgde wel voor de start van de pro-abortus beweging in Ierland.

Emma Watson, die we natuurlijk kennen als Hermione uit de Harry Potter-films, spreekt zich wel vaker uit over vrouwenrechten. Deze keer kaart ze de abortuswetgeving in Ierland aan. Via een referendum werd deze abortuswetgeving eerder dit jaar aangepast, waardoor vrouwen nu tot twaalf weken hun zwangerschap kunnen afbreken, nadien is dat enkel mogelijk wanneer het leven van de moeder of het kind in gevaar is. Een regeling die er kwam door Savita Halappanavar.

Savita Halappanavar

In 2012 overleed de toen 31-jarige Savita Halappanavar aan de gevolgen van een septische abortus tijdens haar zwangerschap. Een septische abortus is een infectie van de placenta en de foetus tijdens de zwangerschap. Het kan een bekkeninfectie veroorzaken en mogelijk vitale organen beschadigen.

Toen Savita te horen kreeg dat haar ongeboren kind de zwangerschap niet zou overleven, vroeg ze een abortus aan. Deze werd geweigerd omdat er nog een vage hartslag te horen was bij de foetus. Ze overleed enkele dagen later in het ziekenhuis aan een zwangerschapsvergiftiging. De dood van Savita zorgde ervoor dat het debat rond de Ierse abortuswetgeving in een stroomversnelling terecht kwam. Met het referendum eerder dit jaar als gevolg.

GettyImages

Emma Watson

In een open brief uit Emma Watson nu haar respect voor Savita Halappanaver. “Liefste Dr. (Savita was tandarts, red.) Savita Halappanaver, je wilde niet het gezicht worden van een beweging, je wilde een ingreep die je leven zou hebben gered”, begint de actrice haar brief.

“Wanneer het nieuws van je overlijden bekend raakte in 2012, weergalmde de dringende oproep tot actie van Ierse activisten over de hele wereld: ‘Schaf het achtste amendement van de Ierse grondwet af!’. Keer op keer, wanneer onze lokale en globale gemeenschappen samen rouwen om een tragisch overlijden dat het gevolg is van sociaal onrecht, brengen we hulde, mobiliseren we en verkondigen we: ‘Rust in kracht’. Een belofte aan de overledenen en een oproep tot de samenleving, we roepen: ‘Nooit meer!’. Maar het is zeldzaam dat gerechtigheid echt zegeviert voor zij van wie de dood de structurele ongelijkheid symboliseert. Nog zeldzamer is een historische feministische overwinning die de strijd voor reproductieve gerechtigheid overal aanmoedigt”, gaat Emma Watson verder.

“Because you slept, many of us woke”

“Je familie en vrienden waren gracieus en mobiliserend in het delen van hun herinneringen aan jou. Ze vertelden ons dat je gepassioneerd en levendig was, een geboren leider. Ik heb gehoord dat je in 2010 in Diwali de titel van ‘danseres van de nacht’ hebt gewonnen en choreografieën maakte met kinderen in je gemeenschap. Ik kijk naar de video waarin je danst in de St Patrick’s Day-parade in Galway in 2011 en word geraakt door je duizend-watt glimlach en voelbaar enthousiasme. Door hun rouw en hoop te delen met de wereld, heeft jouw familie publiekelijk de campagne ‘Together for Yes‘ gesteund. Tijden het vieren van de herroeping van het achtste amendement, drukte je vader zijn “dankbaarheid aan de mensen van Ierland” uit. Ik hoorde als antwoord de Ierse ‘verwerpers’ zeggen dat ze je familie een grote schuld verschuldigd zijn.”

“Een opmerking op je gedenkteken in Dublin luidt: ‘Because you slept, many of us woke.’ Dat de achtste amendement het mogelijk maakte het leven van een ongeboren vrucht boven dat van een levende vrouw te waarderen, was een wake-up call voor een natie. Voor jou, en degenen die gedwongen zijn om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen om toegang te krijgen tot veilige, legale abortus, was het moeilijk om gerechtigheid te krijgen. Van Argentinië tot Polen, restrictieve abortuswetgeving straft meisjes, vrouwen en zwangere mensen en brengt ze in gevaar. Toch is de abortuswet van Noord-Ierland nog steeds ouder dan de gloeilamp. In jouw herinnering, en in de richting van onze bevrijding, zetten we de strijd voor reproductieve gerechtigheid voort.”

“Met al mijn liefde en solidariteit,

Emma Watson.”

Meer
Lees meer...