Binnenkort overal bereikbaar met Android-smartphones dankzij satellietcommunicatie

Chipfabrikant Qualcomm werkt samen met enkele van de grootste merken van Android-smartphones om communicatie via satellieten aan te bieden in toekomstige toestellen. Het gaat onder andere om smartphones van Xiaomi, Motorola, Honor, Nothing, OPPO en Vivo.

In het nieuws: Qualcomm, een van de grootste chipmakers ter wereld, heeft op de techbeurs Mobile World Congress Barcelona zijn plannen voor satellietcommunicatie op Android-telefoons voorgesteld.

De achtergrond:

  • Communicatie met smartphones via satellieten maakt het mogelijk om berichten te sturen en ontvangen op plaatsen waar er anders geen bereik is.
  • Het toevoegen van satellietcommunicatie is een van de nieuwste features op smartphones. Zo kan, je met de iPhone 14-reeks een SOS-noodmelding sturen via satellieten. Die dienst is voorlopig wel nog niet in ons land beschikbaar. Daarnaast maakte ook Samsung bekend te werken aan zijn eigen oplossing voor satellietcommunicatie voor toekomstige toestellen.
  • Qualcomm heeft vorige maand op de beurs Consumer Electronics Show (CES) de Snapdragon Satellite-technologie voorgesteld. Daarbij wordt gebruikgemaakt van Iridium-satellieten.
  • Het is die technologie die Qualcomm nu zal integreren in zijn toekomstige 5G-smartphonechips.

De details:

  • “Door Snapdragon Satellite op te nemen in smartphones van de volgende generatie, zullen onze partners satellietberichten kunnen aanbieden aan abonnees over de hele wereld. Zij kunnen zo overal communiceren met hulpdiensten, familie en vrienden”, zei Francesco Grilli, vicepresident productbeheer van Qualcomm, in een verklaring aan E&T.
  • Die partners waarover sprake is, zijn in de eerste plaats de producenten Honor, Motorola, Nothing, OPPO, vivo en Xiaomi.
  • Voorlopig is het wel niet exact duidelijk vanaf wanneer er Android-smartphones op de markt zullen komen met satellietverbinding.
  • Qualcomm wil zijn satellietdienst later ook uitbreiden naar computers en zelfs auto’s.
Meer
Lees meer...