Het aantal coronabesmettingen blijft toenemen in Mongolië, dat al meer dan de helft van zijn bevolking heeft gevaccineerd. Dat zet opnieuw vraagtekens bij de doeltreffendheid van het Chinese vaccin Sinopharm, het meestgebruikte vaccin in het land.
Mongolië, dat een populatie heeft van 3 miljoen, telt gemiddeld meer dan 1.200 nieuwe coronagevallen per dag. In totaal zijn er in het land bijna 70.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus, bijna allemaal sinds januari. Het aantal sterfgevallen daarentegen blijft laag en kwam de voorbije weken niet boven de dertien.
Sinopharm-vaccin
Het land kampt nochtans niet met een vaccintekort. Integendeel. Toen de meeste landen dringend op zoek waren naar vaccins, had Mongolië er in mei al genoeg om de hele volwassen bevolking volledig in te enten.
De Mongoolse regering kon in korte tijd een deal in de wacht slepen voor 4,3 miljoen doses van het Sinopharm-vaccin en een miljoen doses van het Russische Spoetnik V-vaccin. Van dat laatste vaccin zijn tot dusver slechts 60.000 aangekomen.
Chinese vaccins minder doeltreffend?
Begin vorige maand werd het vaccin van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm nog goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zij het wel voor gebruik in noodsituaties. Het middel heeft een geschatte werkzaamheid van 79 procent voor alle leeftijdsgroepen.
Vaccins zoals dat van Sinopharm maken gebruik van geïnactiveerde coronavirussen om een immuunrespons in het lichaam op te wekken. Uit verschillende studies is echter gebleken dat ze minder doeltreffend zijn dan mRNA-vaccins zoals die van de farmaceutische bedrijven Pfizer en Moderna.
Al betekent dat niet dat al die Chinese vaccins goed zijn voor de vuilnisbak. “Geïnactiveerde vaccins zoals Sinovac (een ander Chinees vaccin, red.) en Sinopharm zijn niet zo effectief tegen besmetting, maar zeer effectief tegen ernstige ziekte”, verklaart Ben Cowling, professor epidemiologie aan de Universiteit van Hongkong, aan The New York Times. “Hoewel het aantal infecties en gevallen in Mongolië lijkt te stijgen, verwacht ik niet dat er veel ziekenhuisopnames zullen zijn.”
(lb)