De pro-islamitische partij ‘Nyanset’ (Nuancepartij) richt zich op de Turkse en moslimgemeenschappen in Zweden. De Nuancepartij poogt de kiesdrempel van 4 procent te halen en bij de verkiezingen van 2022 in het parlement te komen.
Waarom is dit belangrijk?
Een nieuwe islamitische partij die al te nadrukkelijk naar de aandacht van een Turks electoraat hengelt? Het gesprek gaat dan binnen de kortste keren over ‘de lange arm van Erdogan’ in het Westen … Hetzelfde dubieuze aura dat rond het Nederlandse DENK hangt, belooft dus ook deze Zweedse partij te chaperonneren.
Hier is het nog wachten op een op Turkse leest geschoeide politieke partij. Al is het religieus directoraat van Turkije, moskeekoepelorganisatie Diyanet, ook in ons land prominent aanwezig. En misschien heeft de Turkse leider hier ook geen proxy-partijtje nodig. Net geen 75 procent van de Belgische Turken stemde bij de laatste presidentsverkiezingen op Erdogan, zo bleek uit de officiële resultaten uit het buitenland. In geen enkel Europees land haalde de Turkse president zo’n hoge score.
Partijleider Mikail Yüksel maakte vorige week aan zijn 200 volgers op TikTok bekend dat de posters van de partij zelfs al in Turkije zijn opgehangen. De in 2019 opgerichte partij zou mogelijk een grote aanhang kunnen krijgen in Zweden, waar naar schatting 810.000 moslims wonen, wat ongeveer 8,1 procent van de bevolking is. Daarvan zijn ongeveer 50.000 mensen van Turkse afkomst.
In de verklaring op de website van Nyanset staat dat de partij er is voor alle Zweden, ongeacht godsdienst of achtergrond. Het programma bestrijkt een hele reeks beleidsterreinen, van scholen en pensioenen tot immigratie, integratie en religie.
Volgens de partij hebben populisme en xenofobie geleid tot een situatie waarin ‘liberalen geen liberalen meer zijn en socialisten geen socialisten’. Moslims en mensen van Afrikaanse afkomst moeten een officiële minderheidsstatus krijgen en islamofobie en afrofobie moeten worden gecriminaliseerd.
Tweede Frankrijk
‘Ons doel is om te voorkomen dat Zweden een tweede Frankrijk wordt’, zei Mikail Yüksel in januari in een interview met het Turkse dagblad Yeni Şafak. Ook al wordt antisemitisme als een probleem beschouwd, toch profileert de partij zichzelf liever als pro-Palestijns. Hun houding tegenover de EU is ‘vriendschappelijk’, maar het idee van een gemeenschappelijke munt wordt wel afgewezen, schrijft Euractiv.
Voorzitter Mikail Yüksel arriveerde in 2001 in Zweden. Zijn eerste tewerkstelling was als afwasser. Tijdens zijn studie werd hij lid van de links-liberale Centrumpartij. Voor de verkiezingen van 2018 werd hij ontslagen omdat hij ervan werd beschuldigd contacten te hebben met de Grijze Wolven, een Turkse fascistische groepering.
In een interview in augustus 2019 met Daily Sabah, een Turks dagblad, beweerde hij dat hij eruit werd gezet omdat hij ‘zich niet uitsprak tegen Turkije of president Erdogan’.
(tb)