Al een week lang zijn komiek Wouter Deprez en minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) aan het bekvechten over een natuurgebied in Limburg dat misschien zou verdwijnen omdat bedrijf Essers nv er wil uitbreiden. “Ze kent het dossier niet”, vuurt Deprez af naar Schauvliege. “Hij vertelt het verhaal niet correct”, schiet de minister terug.
Het is ongezien: een Vlaamse komiek die een minister op z’n plaats zet via een Facebook-post. Cabaretier Wouter Deprez ligt serieus in de clinch met minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Hij haalt fel uit naar de minister, waar zij op reageert in Terzake. Uiteindelijk blijkt dat Schauvliege de bal volledig misslaat en Deprez eigenlijk gelijk heeft, waarna haar woordvoerder laat weten dat het “om een verspreking gaat”.
Deprez vecht tegen het plan om een natuurgebied in Genk te verpatsen aan Essers nv, om er een nieuw bedrijf neer te zetten. Dat vindt Deprez absoluut niet kunnen en post een fel Facebook-bericht.
Ook minister Schauvliege kreeg het bericht te zien en reageerde op haar beurt in Terzake. “Wouter Deprez heeft de voorbije weken elke week wel een andere minister aangevallen”, zegt ze. “Hij vertelt het verhaal niet correct. Het gaat om een bedrijf dat plannen heeft om de werkgelegenheid in Vlaanderen veilig te stellen”, voegt ze er nog aan toe. Ze vertelt dat het bedrijf bovendien enkel op die plek kan uitbreiden, omdat het een “watergebonden” bedrijf is.
“Op die plaats is toch geen water aanwezig?”, schiet Deprez terug in een nieuw bericht op zijn Facebook-pagina. “En de activiteit waarvoor Essers wil uitbreiden is toch net niét watergebonden?”, klinkt het. Hij haalt fel uit naar de minister en beschuldigt haar dat ze het dossier niet kent. “Water zien waar er geen is, gebeurt meestal in de woestijn. Het heet fata morgana en het is een hallucinatie. Joke, als de hallucinatie voorbij is, moet je het enige doen wat je nog kunt doen. Je moet met de ministerraad deze bestemmingswijziging afkeuren.”
Pijnlijk genoeg moet Schauvliege toegeven dat Deprez gelijk heeft, hoewel het volgens haar gewoon om een vergissing gaat. “Het gaat om een verspreking”, laat haar woordvoerder Jan Pauwel weten aan VRT. “De minister bedoelde eigenlijk het tegenovergestelde. Essers is een transportbedrijf dat een snelweg nodig heeft en dus niet watergebonden is. Andere alternatieve plekken zijn net afgevallen omdat die wél watergebonden zijn en zich niet aan de autosnelweg bevinden.”
De woordvoerder benadrukt dat mensen en verenigingen hun ongenoegen konden uiten tot eind juli. Volgens Pauwels worden de klachten nu bekeken door de administratie. Daarna moet de Vlaamse regering een beslissing nemen over het natuurgebied.