Hoe zo goedkoop mogelijk je droomhuis kopen?

Geschreven met input van TopCompare.

Wie vandaag zijn vastgoeddroom wilt realiseren, moet vaak heel wat geld op tafel kunnen leggen. De huizenprijzen blijven stijgen en voor veel mensen wordt het steeds moeilijker om een eigen stekje te kopen. Gelukkig zijn er heel wat zaken die je kan doen waardoor je droomhuis misschien toch binnen handbereik ligt. 

Vergelijk zo veel mogelijk kredietgevers

Het beste wat je kan doen om zoveel mogelijk geld te besparen bij de aankoop van je woning, is het vergelijken van zo veel mogelijk financiële instellingen. Om vastgoed te kopen, heb je immers in vele gevallen een hypothecaire lening nodig. Toch is de ene lening de andere niet. Elke bank hanteert namelijk andere rentevoeten en voorwaarden. Een rentevoet van 2,7% bij de ene bank terwijl de andere kredietgever je één van 1,2% voorstelt, is geen uitzondering. De goedkoopste lening voor je huis kan je dus alleen vinden door banken te vergelijken en ze tegen elkaar uit te spelen. 

Gelukkig hoef je in deze technologische tijden daarvoor niet meer elke bank af te lopen. Op het internet zijn er heel wat gratis vergelijkings- en simulatietools te vinden waardoor je verschillenden kredietgevers en hun tarieven kunt vergelijken. Sommige websites geven je zelfs een gepersonaliseerde rentevoet, aangepast aan je financiële situatie. 

Onderhandel over de vraagprijs

Heb je jouw droomhuis eindelijk gevonden? Dan word je al snel blind voor de misschien wel veel te hoge vraagprijs. Je gaat beter niet meteen akkoord zodat je eerst kan onderzoeken of die woning zijn prijs wel waard is, bijvoorbeeld door te kijken naar andere woningen in de buurt. Geloof je dat de prijs lager kan? Haal dan je onderhandelingstalent boven of schakel een vastgoedmakelaar in om over de prijs te onderhandelen. Zij hebben zeker en vast de juiste kennis en technieken om de correcte waarde van je huis in te schatten en te onderhandelen. 

Spaar genoeg op voorhand

Je droomhuis vinden en kopen gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Misschien wist je zelfs al enkele jaren geleden dat je ooit een eigen huis wou bezitten en begon je toen al te sparen. En dat is maar goed. Wie een eigen woning wilt kopen, heeft best genoeg spaargeld achter handen. De meeste banken lenen niet meer dan 90% van de aankoopsom van vastgoed en voor wie een tweede woning koopt is dat zelfs 80%. Je moet dus zelfs minstens 10%, of soms dus 20%, zelf kunnen financieren. 

De banken zullen je zelfs een beter tarief voorstellen als ze jou nog een lager bedrag moeten lenen, omdat het risico voor hen dan kleiner is. Hoe meer eigen inbreng je dus kan voorleggen, hoe beter je rentevoet en je voorwaarden zullen zijn.  

Vergelijk een vaste met variabele rentevoet

Wie een hypothecaire lening afsluit, heeft de keuze tussen een vaste of variabele rentevoet. In tijden van lage rentevoeten, wat nu het geval is, kiezen veel mensen voor een vast rentetarief omdat ze dan gedurende de hele looptijd zeker zijn van hun maandelijkse aflossingen. Een plotse rentestijging heeft dan ook geen invloed op hun betalingen. Van verdere rentedaling kunnen ze dan jammer genoeg niet profiteren, wat wel kan als je voor een variabele rentevoet kiest. 

Een variabele rentevoet is bijvoorbeeld interessant in tijden van hoge rentevoeten, omdat de kans groot is dat ze na verloop van tijd zullen dalen. Langs de andere kant heb je dan wel minder zekerheid over je maandelijkse betalingen en over eventuele rentestijgingen (al zijn er wel beperkingen). Of je beter voor een vast of variabel tarief kiest, hangt vooral af van de hoogte van de rente op het moment dat jij een lening afsluit en van je persoonlijke situatie. 

Kijk naar alle kosten

Als je woonleningen vergelijkt, kijk je best niet alleen naar de rentetarieven. Naast de interesten betaal je immers ook nog verzekeringskosten, dossierkosten, kosten voor de zichtrekening, schattingskosten en dergelijke. Deze kosten worden samengevat in het jaarlijks kostenpercentage of JKP. Dat percentage kan dus nog verschillen van die van de rentevoet, waardoor het belangrijk is dat je ook het JKP bij verschillende kredietgevers vergelijkt. 

Vraag je ook af of de lage rentevoet bij die ene bank wel opweegt tegen alle andere kosten die je er moet betalen. Vaak stellen ze je een lage rentevoet voor als je allerlei bijkomende producten ook bij hen afsluit. Soms is het echter goedkoper om elders je verzekeringen af te sluiten. Een budgettip die je zeker in het achterhoofd moet houden!

Meer
Lees meer...