Miljonair worden? Dat hoeft voor de meeste Belgen niet

“Vanaf welk bedrag aan spaargeld en beleggingen zou je je rijk voelen?”, vroeg ING België aan enkele honderden Belgische beleggers. Het antwoord blijkt sterk te variëren.

Een half miljoen euro is voor de meeste Belgen voldoende om zich rijk te voelen, zo blijkt uit de ING- beleggersbarometer. Dat slaat op het financieel vermogen, zeg maar de som van spaargeld en beleggingen, zonder rekening te houden met de vastgoedsituatie (zoals een eigen woonst of een uitstaande hypotheeklening).

  • Zes op de tien respondenten zouden zich rijk voelen bij een financieel vermogen van 500.000 euro.
  • Maar voor een grote groep hoeft het zelfs niet zoveel te zijn. Ruim vier op de tien zijn al met 250.000 euro meer dan tevreden en 12 procent zou zich al rijk voelen met 50.000 euro aan spaargeld en beleggingen.
  • Aan de andere kant van het spectrum blijkt dat 8 procent van de ondervraagden een veel hoger referentiebedrag voor persoonlijke rijkdom heeft. Voor die groep is zelfs 2,5 miljoen euro onvoldoende om zich rijk te beschouwen.

Jong versus oud

“Veel hangt vermoedelijk af van de persoonlijke situatie op dit ogenblik”, schrijft ING België.

  • Zo voelt 59 procent van de jonger dan 35-jarigen zich rijk bij 250.000 euro financieel vermogen, terwijl dat bij de ondervraagde beleggers tussen de 55 en de 69 jaar voor minder dan 30 procent het geval is.
  • Er is ook een verschil tussen Vlamingen en Franstaligen. Voor 48 procent van de Franstaligen voelt men zich al rijk vanaf 250.000 euro. Bij de Vlamingen is maar 38 procent deze mening toegedaan.

Jonge beursstieren

Wat ook nog uit de ING-barometer blijkt is dat de jongere generaties erg optimistisch zijn over beleggen in aandelen.

“Opvallend is dat het vooral jongere beleggers zijn die bij de grootste ‘beursstieren’ mogen gerekend worden”, zegt ING-econoom Peter Vanden Houte. “Bij de beleggers jonger dan 35 anticipeert bijna een op de drie jaaropbrengsten van meer dan 10 procent op de aandelenportefeuille. Vermoedelijk is dit grote beursoptimisme toe te schrijven aan het feit dat veel jongere beleggers nog nooit een langdurige beurscorrectie hebben meegemaakt.”

Lees ook:

(bzg)

Meer
Lees meer...