100 euro per dag verdienen door cryptogames te spelen: een gouden kans of een utopie?

Play to earn, is een leuze die door heel wat ontwikkelaars van cryptogames, oftewel NFT-games, wordt gebruikt. Bedoeling is om de spelers geld te laten verdienen terwijl ze de games spelen. Sommige spelers beweren dat ze gemakkelijk honderden euro’s per dag kunnen verdienen dankzij zo’n spel. Maar klopt dat wel?

Cryptogames zijn aan een stevige opmars bezig. Met de regelmaat van de klok wordt er wel een nieuwe game op de blockchain gelanceerd. Het merendeel van die spellen werkt met NFT’s, oftewel non-fungible tokens. Dat zijn digitale objecten die je kan bezitten. Dankzij NFT’s is het dus mogelijk om bijvoorbeeld een personage of een object uit een game te bezitten.

Eerst zelf geld op tafel leggen

Bij BusinesssAM namen we enkele van die spellen onder de loep en kwamen we tot de conclusie dat er meer schuilgaat achter het concept “play to earn” dan wat je op het eerste gezicht zou denken. Om te beginnen is het bij heel wat van die games zo goed als onmogelijk om (veel) geld te verdienen als je niet eerst zelf wat geld op tafel legt.

We nemen het populaire cryptokaartspel Splinterlands als voorbeeld. Dat is spel is gratis voor iedereen. Zodra je een account aanmaakt, krijg je toegang tot een resem kaarten die je kan gebruiken. Probleem is dat deze kaarten niet je eigendom zijn. Je kan ze dus ook niet verkopen. Daarenboven kan je met die gratis kaarten geen beloningen verdienen. Door tegen andere spelers te spelen, kan je je rank in het spel verhogen. Maar je wordt al snel geconfronteerd met een plafond als je geen kaarten bezit. Je moet over een aantal eigen kaarten bezitten om een hogere positie in de ranking te bekleden en dus meer beloningen te krijgen. Je wordt dus met andere woorden “gedwongen” om digitale kaarten te kopen als je geld wilt verdienen. De tarieven schommelen van 0,15 cent tot 50.000 dollar voor één kaart.

Opmerkelijke bedragen

Ook wanneer we naar verschillende andere games kijken, moet je eerst wat geld “investeren” alvorens je in aanmerking komt voor beloningen. Bij het monsterspel Axie Infinity moet je eerst monsters (Axies) kopen alvorens je geld (lees: crypto’s) kan verdienen.

Thetan Arena, een nieuw NFT-spel dat je laat deelnemen aan kleine arenagevechten, kan je eveneens gratis spelen. Op Youtube vind je verschillende filmpjes van spelers die beweren dat ze momenteel honderden euro’s per dag verdienen door het spel te spelen. Een keerzijde: om in aanmerking te komen voor de beloninigen moet je een personage kopen in het spel. Het prijskaartje van zo’n personage loopt al snel op tot 200 dollar. Bovendien moet je bij het spel een bepaald niveau halen alvorens je de verdiende tokens kan verzilveren.

Tijdens het spelen door vragen heel wat van die games overigens dat je blijft investeren in het spel. Dat doen ze bijvoorbeeld door je extra’s te geven wanneer je bijvoorbeeld een personage of een kaart een upgrade geeft.

Verschillende tokens

Heel wat van die cryptogames werken met verschillende tokens. Doorgaans kan je game tokens en governance tokens verdienen. De game tokens kan je doorgaans gebruiken om allerlei objecten in het spel te kopen. De governance tokens zijn de cryptomunten die schuilgaan achter het spel. Door die munten te kopen wordt je als het ware een investerdeerder in het spel.

Zowel de game als governance tokens hebben een bepaalde waarde die je kan opvolgen via cryptosites, zoals Coinmarketcap. Dat betekent dus de koersen van die cryptotokens sterk kunnen variëren. Net zoals ieder andere cryptomunt of -token wordt je blootgesteld aan volatiele koersen. Indien je dus geld wilt verdienen, zal het dus van cruciaal belang zijn om de juiste momenten je verdiende munten te verkopen.

Aanpassing spelregels

Heel wat van die cryptogames bevinden zich momenteel nog in een testfase. Dat betekent dat de ontwikkelaars regelmatig nog de regels van het spel aanpassen. Daardoor kan het na verloop van tijd gebeuren dat het moeilijker wordt om beloningen te krijgen.

Voor de ontwikkelaars is het immers belangrijk dat de community blijft groeien en dat de spelers actief blijven investeren in het spel. Alleen zo kan de waarde van de tokens achter het spel verder blijven toenemen. Soms verstrengen ze de regels voor beloningen om bijvoorbeeld te vermijden dat spelers enkel nieuwe accounts aanmaken om snel wat geld te verdienen. Dat is iets dat de ontwikkelaars achter de cryptogames niet graag zien.

Conclusie: Het is dus wel degelijk mogelijk om geld te verdienen met crypto- of NFT-games. Al is het wel niet zo eenvoudig als sommige mensen laten uitschijnen. Bij veel spellen moet je bereid zijn om een aanzienlijk bedrag te investeren alvorens je kan starten met geld te verdienen. Daarenboven gaat zo’n investering, net zoals andere beleggingen, gepaard met enkele risico’s. Denk bijvoorbeeld aan de koerswijzigingen van een cryptomunt. Tot slot moet je heel wat tijd steken in dergelijke spellen om een mooi bedrag bijeen te krijgen.

Meer
Lees meer...