Natuurrampen: Opnieuw een jaar met meer dan 100 miljard dollar schade

De wereld beleefde dit jaar tien extreme weersomstandigheden die elk meer dan 1,5 miljard dollar schade veroorzaakten. Dat blijkt uit een studie van de organisatie Christian Aid. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat de orkaan Ida tijdens de maand augustus in de Verenigde Staten dit jaar de ramp met de grootste financiële schade was, gevolgd door de overstromingen in Europa tijdens de maand juli.

In een aantal armere regio’s veroorzaakten overstromingen en stormen massale ontheemdingen en grote persoonlijke drama’s. Verzekeraar Aon meldt dat, in vier van de voorbije vijf jaar, wereldwijde natuurrampen meer dan 100 miljard dollar schade hebben veroorzaakt.

Klimaatverandering

Niet elke extreme weersgebeurtenis wordt veroorzaakt door of is gekoppeld aan klimaatverandering, hoewel wetenschappers steeds vaker onderlinge verbanden aanwijzen. Een studie van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) wees er daarbij al op dat de opwarming van de aarde ook tot meer tropische cyclonen met hoge piekwindsnelheden zal leiden.

Een voorbeeld daarvan was de orkaan Ida, die in augustus de Verenigde Staten trof. Volgens Christian Aid veroorzaakte geen enkele andere klimaatramp dit jaar een grotere schade dan Ida, die er onder meer voor zorgde dat in de Amerikaanse staat Louisiana duizenden inwoners moesten worden geëvacueerd.

Die storm zorgde voor enorme regenval in een aantal Amerikaanse staten en steden, waarbij New York voor de eerste keer een noodalarm voor plotselinge overstromingen diende af te kondigen. Ida kostte aan ongeveer 95 mensen het leven, terwijl de economische verliezen op 65 miljard dollar worden geraamd.

In juli werden een aantal Europese landen, waaronder ook België, door zware overstromingen getroffen. Bij die ramp kwamen 240 mensen om het leven. De gerapporteerde schade bedroeg ongeveer 43 miljard dollar.

Verzekeraars

De onderzoekers merken daarbij op dat de duurste klimaatrampen in de ontwikkelde wereld zijn gesitueerd. Dat is rechtstreeks gelinkt aan verzekeringsclaims. In die landen hebben vele inwoners immers de mogelijkheid om hun risico’s te verzekeren.

Het rapport wijst ook op tal van andere rampen waarvan de financiële impact moeilijker vast te stellen is, maar waar de impact op de bevolking niet minder aanzienlijk is. Door de overstromingen in Zuid-Soedan moesten meer dan 800.000 mensen op de vlucht slaan, terwijl 200.000 anderen dienden te vluchten om te ontsnappen aan de cycloon Tauktae die in mei India, Sri Lanka en de Malediven trof. 

“We hebben hier met een enorme menselijke impact te maken”, zegt Kat Kramer, klimaatmanager bij Christian Aid. “Vele gezinnen verliezen bij die rampen hun woning en hun levensonderhoud, maar hebben niet de financiële middelen om hun leven weer op te bouwen. Dat is ongelooflijk zwaar. Een verzekering biedt tenminste een kans om met een wederopbouw van start te gaan.”

De onderzoekers benadrukken dat meer inspanningen moeten worden gedaan om de uitstoot van koolstofdioxide terug te dringen, zodat de impact van toekomstige weersgerelateerde rampen tenminste gedeeltelijk kan worden opgevangen. Ook roept de studie op steun te verlenen aan armere landen die door de rampen met enorme verliezen worden geconfronteerd.

(lp)

Meer
Lees meer...