“Rusland is erop uit om Oekraïne in twee te splitsen, zoals Noord- en Zuid-Korea”

Zondag klonken vanuit Oekraïne opnieuw wanhopige oproepen naar het Westen om meer materiële steun te leveren. Volgens president Volodymyr Zelensky is het Westen “te bang om een beslissing te nemen die deze tragedie kan voorkomen.” In een interview met Russische journalisten herhaalde de Oekraïense president dat hij bereid is om te onderhandelen over de voorwaarden voor een wapenstilstand. Russische autoriteiten hielden de publicatie van het interview echter tegen.

Volgens Oekraïens president Volodymyr Zelensky volstaat de militaire steun die het Westen aan Oekraïne geeft, niet om weerstand te blijven bieden tegen Rusland. Zelensky vraagt om gevechtsvliegtuigen te leveren. Polen maakte enkele weken geleden aanstalten om via de VS MiG-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren, maar de Amerikaanse veiligheidsdiensten waren echter absoluut niet gediend met dat voorstel.

De NAVO vreest namelijk dat zo’n levering door Poetin als een rechtstreekse inmenging in het conflict wordt gezien, wat dus als een oorlogsverklaring kan geïnterpreteerd worden. Zelensky meent echter dat de westerse landen simpelweg “te bang zijn om een deze tragedie te voorkomen en te bang zijn om een beslissing te nemen”.

Toen hij de moed van de Oekraïense verdedigers van de belegerde stad Marioepol prees, haalde Zelensky ook uit naar het Westen: “Hadden degenen die al 31 dagen twijfelen over hoe ze tientallen jets en tanks zouden leveren, maar 1 procent van hun moed gehad.”

Referendum over neutraliteit

Dezelfde dag sprak Zelensky met enkele Russische journalisten. Aan hen zei de president dat hij bereid is toegevingen te doen over de neutrale status van Oekraïne, waarbij het land belooft geen bondgenootschappen aan te gaan – en dus NAVO-lidmaatschap afwijst – en een nucleair-vrije zone zal blijven. Volgens Zelensky moet de bevolking daarover beslissen in een referendum, die al enkele maanden nadat de laatste Russische troepen het Oekraïense grondgebied hebben verlaten kan plaatsvinden.

Roskomnadzor, de Russische media- en communicatiewaakhond, verbood echter de publicatie van het interview. Volgens de Russische autoriteiten zullen alle mediagroepen die bij het interview betrokken waren, gevolgen ondervinden. Moskou houdt een strikte greep op alle communicatie over de oorlog, die in het land een “speciale militaire operatie” wordt genoemd die het doel heeft om Oekraïne te “denazificeren” en te “bevrijden”.

De oorlogspropaganda die het Kremlin in eigen land verspreidt, verblindt de bevolking van de ware gang van zaken in Oekraïne. Dat de Russische invasie helemaal niet van een leien dakje loopt en dat het Russische leger meermaals residentiële gebieden bombardeert, wordt onder de mat geschoven.

Noord- en Zuid-Korea

Zaterdag kondigde de Russische legertop nog aan dat “fase 1” van hun strategie een succes is. De belegering van verschillende grootsteden staat al langer stil. Dat Moskou het Oekraïense verzet grondig had onderschat, wordt nu geframed als een doelgerichte strategie. De belegering van de grootsteden was een afleidingsmanoeuvre om de Oekraïense strijdkrachten uit te putten, zo luidt het plots.

In de volgende fase komt het ware doel van de invasie volgens de legertop naar boven: de “bevrijding” van de oostelijke regio’s Donetsk en Loehansk, samen de Donbasregio. Daar steunt het Kremlin al sinds 2014 pro-Russische rebellentroepen.

Volgens Kyrylo Budanov, het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, is Rusland erop uit om Oekraïne in twee te splitsen – zoals Noord- en Zuid-Korea. “De bezetters zullen proberen om de bezette gebieden in één structuur als quasi-staat te gieten die zich verder zal verzetten tegen het onafhankelijke Oekraïne”, zegt Budanov.

(evb)

Meer
door Redactie
Lees meer...