Meerderheid Belgen zet verwarming lager om inflatieschok te dempen

Iets meer dan de helft van de Belgische gezinnen zet zijn verwarming lager dan normaal om zo de torenhoge energieprijzen tegen te gaan. Dat blijkt uit een enquête door ING.

De eerste week van de paasvakantie lijkt goed op weg om een van de koudste ooit te worden. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) riep, in navolging van onder meer Duitsland en Nederland, donderdag de bevolking op om de verwarming een graadje lager te zetten. Het is een van de tips uit een nieuwe overheidscampagne om energie te besparen én minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland.

Uit een enquête (ruim 1.000 Belgische respondenten) die de bank ING vorige maand liet uitvoeren in België en enkele andere Europese landen, blijkt dat 51 procent van de bevolking zijn gedrag al eerder aangepast heeft en de verwarming in huis minder vaak aanzet dan normaal. Vooral de ruime meerderheid die met stijgende energiefacturen kampt, stookt minder, maar ook gezinnen die een vaste prijs hebben afgesproken in hun energiecontract, beperken hun consumptie.

“Belgen hebben veel meer dan hun Europese buren de temperatuur op de thermostaat verlaagd”, schrijft econome Charlotte de Montpellier. “Wat opvalt is dat we dit gedrag eveneens zien bij die mensen van wie de energiekosten niet zijn gestegen. Van deze doelgroep zegt 40 procent minder te verwarmen. Van wie zijn energiekosten heeft zien stijgen, zegt 55 procent dat zij de verwarming lager hebben gezet. Dat is dezelfde verhouding als in Nederland, tegen 44 procent van de Duitsers en 46 procent van de Spanjaarden.”

Loonindexering

De enquête bevestigt verder dat de hoge inflatie, 8,31 procent in maart, de bevolking in de ban houdt.

  • Voor zowat zes op de tien Belgen is het leven tussen 1 en 10 procent duurder geworden en meer dan vier op de tien consumenten zijn van oordeel dat de prijsstijging oploopt tot meer dan 10 procent.
  • Zowat de helft van de Belgen snoeit in zijn dagelijkse uitgaven, meer bepaald voor voeding, kleding en vrijetijdsbesteding.
  • Meer dan een derde van de Belgen spaart ook minder omwille van de inflatie.
  • Bijna negen Belgen op tien verwachten dat de prijzen nog verder zullen stijgen, drie op de tien denken zelfs aan stijgingen van meer dan 10 procent.
  • De helft van de Belgen zegt zich meer zorgen te maken over zijn financiële gezondheid, wat ook bleek uit de barometer van verzekeraar NN.

“Dit laatste is verrassend”, vindt De Montpellier. “Terwijl België een van de weinige landen wereldwijd is met automatische indexering die de inkomens moet beschermen tegen de evolutie van de inflatie, zijn de Belgen van oordeel dat hun financiële gezondheid er even sterk, of zelf sterker, op achteruit is gegaan dan bij hun Europese buren.”

(mah)

Meer
Lees meer...