Volgens de Russische premier Mikhail Mishustin bezitten zijn landgenoten in totaal meer dan 10 biljoen roebel (meer dan 110 miljard euro) aan cryptomunten. Ondertussen moet het land nog altijd werk maken van een cryptoregulering.
De cryptomunen winnen almaar meer Russische zieltjes voor zich. De Russische premier liet donderdag bij de voorstelling van het jaarverslag van de Russische regering weten dat zijn landgenoten meer dan 10 biljoen roebel aan crypto’s bezitten. Het is niet meteen duidelijk hoe Mishustin aan dat cijfer komt. Hij zei dat het bedrag gebaseerd is op “verschillende ramingen”.
“We zijn ons er terdege van bewust dat meer dan 10 miljoen jongeren tot nu toe een cryptoportefeuille hebben geopend, waarop zij aanzienlijke geldbedragen hebben overgemaakt”, klonk het.
Bijna evenveel waard als Russische goudvoorraad
Indien de cijfers van Mishustin kloppen, is het cryptofortuin van zijn bevolking bijna evenveel waard als de Russische goudvoorraad, waarvan de waarde eind maart 2022 naar verluidt zo’n 120 miljard euro bedroeg. Volgens schattingen van het Witte Huis maken de Russische goudvoorraden ongeveer 20 procent uit van de totale reserves van de centrale bank van het land.
Ondanks het feit dat Russen steeds meer investeren in crypto, is er nog geen duidelijk wettelijk kader voor de crypto’s. Verschillende overheidsstructuren zijn er tot nu toe nog niet in geslaagd een consensus te bereiken over hoe die industrie te reguleren. Op vrijdag diende het Russische ministerie van Financiën een andere versie van het Russische cryptowetsvoorstel in bij de regering, nadat het document was gewijzigd in overeenstemming met opmerkingen van andere ministeries en regelgevers.
De Russische centrale bank staat overigens zeer sceptisch tegenover cryptomunten. Zo drong de voorzitter Elvira Nabioellina er eerder dit jaar bij de staat op aan om Bitcoin te verbieden.
Westerse sancties omzeilen
Verschillende westerse politici en experts hebben hun bezorgdheden al geuit over het feit dat nu zoveel Russen crypto’s gebruiken. Gevreesd wordt dat de digitale munten de perfecte manier zijn om de sancties die het Westen het land heeft opgelegd als reactie op de oorlog in Oekraïne te omzeilen. “Het is zeer waarschijnlijk dat Rusland activiteiten via crypto probeert te ondernemen”, zei David Carlisle, directeur beleid en regelgeving bij blockchainanalist Elliptic, tijdens een webinar over sancties en crypto.
Het Westen heeft ondertussen wel al crypto’s opgenomen in het sanctiepakket tegen het Oost-Europese land. In de beschrijving van het vijfde sanctiepakket staat te lezen dat er voortaan een verbod geldt op het aanbieden van hoogwaardige cryptoactivadiensten aan Rusland. Dit moet bijdragen tot het dichten van mogelijke mazen in de wetgeving.
Eerder deze week betoogde de vicegouverneur van de Bank van Rusland, Ksenia Yudaeva, naar verluidt dat het ontduiken van sancties met crypto in Rusland “praktisch onmogelijk” is, met name voor grote transacties.
We horen soortgelijke geluiden bij Changpeng Zhao, oprichter en CEO van het cryptohandelsplatform Binance. Volgens hem kunnen Russen crypto’s niet gebruiken om aan de westerse sancties te ontsnappen omdat cryptotransacties niet anoniem zijn.
(am)