In een interview met Yahoo plaatst schrijver Michael Lewis de relatief toegankelijke werkwijze van de cryptowereld tegenover het zogeheten elitisme van de traditionele financiële instellingen. De financiële journalist ontwaart een positieve evolutie op het vlak van gelijkheid; hij waarschuwt echter ook dat een cryptocrash nog steeds tot de mogelijkheden behoort.
‘The Big Short’ vertelt het verhaal van een groep Wall Street-weirdo’s die de implosie van de Amerikaanse huizenmarkt voorspelde, en daar vervolgens puissant rijk mee werd. De schrijver van het boek, dat later verfilmd werd door Hollywood-regisseur Adam McKay, schuwt de maatschappijkritiek niet; zo bekritiseert hij met name het gebrek aan toegankelijkheid en transparantie waarvoor de kliekjes op Wall Street gekend zijn door de kleine belegger.
Daar tegenover plaatst Lewis de gedecentraliseerde aard van cryptotransacties: “Er wordt een aparte financiële structuur gebouwd naast de oude, legacy financiële structuur, en het elimineert tussenpersonen”, wierp de schrijver op in het interview met Yahoo.
Retailhandelaars op crypto exchanges handelen rechtstreeks met de beurs, in plaats van met een makelaar. Dat helpt het speelveld voor gewone beleggers eerlijker te maken, aldus Lewis.
“De mechanismen die [in crypto] worden gebouwd…zijn veel egalitairder, gelijkwaardiger”, zei Lewis. “De deelnemers aan de marktplaats zijn niet bevoorrecht ten opzichte van elkaar op dezelfde manier als op de aandelenmarkt.”
“Hele ding kan instorten”
Tot nu toe, zei Lewis, heeft het cryptomodel bewezen dat het effectief kan zijn als markt. Het traditionele financiële systeem kan kijken naar bepaalde cryptomechanismen om het eigen kader te verbeteren. Gedecentraliseerde financiële diensten, of DeFi, kunnen “uiteindelijk overtuigend zijn” bij een hervorming van de oude financiën, merkte hij op.
Er blijven niettemin donkere wolken aan de cryptohemel: onzekerheid over de toekomst en het voortbestaan als daadwerkelijk gedecentraliseerde industrie is er één van. De prijsvolatiliteit van met name Bitcoin de voorbije maanden is nefast voor het vertrouwen van veel cryptobeleggers.
Cryptomunten zijn, net als de dollar en goud, gebaseerd op een geloof, klonk het. En het valt niet te voorspellen hoe lang mensen dat geloof in een nieuwe en relatief onbewezen technologie kunnen volhouden.
“Het hele ding kan instorten”, opperde Lewis. “Maar hoe langer het doorgaat, hoe meer het een bedreiging vormt voor de bestaande financiële orde.”
(jvdh)