Ondanks wegvallen coronamaatregelen kan reizen met het vliegtuig een gedoe blijven deze zomer

Bijna overal in de wereld heeft men de coronapandemie onder de controle. Dat is goed nieuws voor wie deze zomer wil reizen, want in heel wat landen gelden er geen strenge coronamaatregelen meer. Toch kunnen mensen die met het vliegtuig reizen nog op enkele obstakels botsen.

Op 23 mei heeft België het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie opgeheven. Dat neemt niet weg dat je alsnog te maken kan krijgen met enkele moeilijkheden wanneer je een reis boekt. Geannuleerde vluchten, stijgende luchtvaarttarieven, opgelopen hotel- en vrijetijdsprijzen, een tekort aan huurauto’s en recordprijzen voor brandstof maken reizen veel duurder.

Tekort aan personeel

Tijdens de coronacrisis hebben vliegtuigmaatschappijen en luchthavens heel wat personeel aan de deur gezet omdat er minder werd gevlogen. In andere gevallen werden er werknemers, waaronder piloten, vervroegd met pensioen gestuurd. Dat meldt CNN.

Maar nu iedereen opnieuw begint te reizen, zijn diezelfde bedrijven wanhopig op zoek naar personeel. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben zelfs onvoldoende bemanning om al hun vluchten uit te voeren en zijn genoodzaakt vluchten te annuleren of stop te zetten.

Dat is een probleem dat tot deze zomer, of zelfs later, zou kunnen aanhouden. Zelfs wanneer de luchtvaartmaatschappijen nieuwe piloten vinden, moeten ze die nog een opleiding geven, wat al snel enkele jaren kan duren.

Impact van de inflatie

Afgezien van het feit dat het deze zomer moeilijker zal zijn om een vlucht te vinden, zullen vliegreizen zeker duurder zijn dan in de voorgaande jaren. De vraag overstijgt namelijk het aanbod, mede door het personeelstekort. Maar de belangrijkste reden voor de duurdere vakanties tijdens de zomerperiode is uiteraard de wereldwijde inflatie.

Al maanden stijgen de prijzen gestaag. En de oorlog in Oekraïne heeft dit alleen maar versneld. De energiesector staat onder druk, nu de olieprijzen recordhoogten hebben bereikt. De luchtvaartmaatschappijen zijn gedwongen deze verhoging aan de consumenten door te rekenen. Sommige reisorganisatoren, zoals TUI, rekenen zelfs (maanden) na het boeken van een reis een brandstoftoeslag aan.

Ook met de wagen reizen brengt geen soelaas, want door een tekort aan beschikbare voertuigen zijn ook de huurprijzen geëxplodeerd. Alleen al tussen 2019 en 2021 zullen de prijzen volgens UFC-Que Choisir met 43 procent stijgen. Daar komen ook nog eens de opgelopen brandstofprijzen bij.

Ten slotte worden hotels en andere accommodatie, evenals diensten in het algemeen, door de inflatie getroffen. Naar een restaurant gaan kan in sommige gevallen een luxe zijn. Volgens deskundigen zal de prijsdruk pas in het najaar afnemen, voornamelijk als gevolg van de normale daling van de vraag na het zomerseizoen.

(ns/lb)

Meer
Lees meer...