Koopkracht is het thema waar de komende parlementsverkiezingen in Frankrijk om draaien. Die beloven een strijd te worden tussen vooral de centrum-linkse en linkse coalities.
Enkele weken na de presidentsverkiezingen in Frankrijk komen er de parlementsverkiezingen. De eerste ronde zal komende zondag plaatsvinden, op 12 juni. De tweede ronde is gepland voor een week later, op zondag 19 juni.
De verkiezingscampagnes focussen zich op koopkracht. Niet onlogisch, want tussen januari en mei steeg de inflatie in Frankrijk van 2,9 naar 5,2 procent. Dat kwam door “een versnelde stijging van de prijzen van energie, diensten, voedingsmiddelen en industrieproducten”, aldus het Franse Instituut voor statistiek en economische studies (INSEE).
Ensemble, de centrum-linkse coalitie van partijen die Frans president Emmanuel Macron steunt, en NUPES, de coalitie van linkse partijen die achter gewezen kandidaat-president Jean-Luc Mélenchon stond, staan nek aan nek in de peilingen. Beiden halen in de laatste meting van Europe Elects 26 à 27 procent.
Daarmee staan de twee coalities voor op het radicaal rechtse Rassemblement National van Marine Le pen, dat peilt op zo’n 20 procent.
“Het plan van de regering zal niet werken”
De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune zei dat de regering “de herwaardering van pensioenen” en “bepaalde sociale uitkeringen” bekijkt, bericht Euractiv. Beaune is lid van de sociaaldemocratische partij Territoires de progrès die deel uitmaakt van de Ensemble-coalitie.
“Dankzij onze krachtige koopkrachtmaatregelen bedraagt de Franse inflatie de helft van die bij onze Europese buren”, zo maakt Beaune zich sterk. In België staat die momenteel op 8,97 procent.
Volgens Aurélie Trouvé, econoom en kandidaat voor de coalitie NUPES, zijn die maatregelen echter niet voldoende. “Het plan van de regering zal niet werken”, zei ze. De koopkracht moet volgens haar verhoogd worden door de lonen en uitkeringen te verhogen, “wat de regering niet doet”, zei ze tegen Euractiv.
Frankrijk moet volgens Trouvé ook de prijzen van energie en essentiële goederen bevriezen. Eerst in Frankrijk en dan op Europees niveau. Ze wil ook dat het minimumloon verhoogd wordt en meer belastingen heffen op de winsten van bedrijven.