Het voorbije weekeinde zijn in de VS bij 7 massaschietpartijen opnieuw zeventien mensen omgekomen en meer dan zeventig verwond. Dat brengt het totaal op 246 zulke massaschietpartijen dit jaar, een evenaring van het record van vorig jaar. Met nog meer dan 6 maanden te gaan.
De Amerikaanse wapencultuur verschuift stilaan van het idee van zelfverdediging naar wapenverafgoding. Die bedreiging komt vanuit de wapenbeweging zelf, die een fundamenteel agressieve en grotesk onverantwoordelijke verdediging van het Tweede Amendement propageert. Dat wapenfetisjisme is potentieel destabiliserend voor de Amerikaanse democratie, die stilaan maar definitief in twee splijt.
Mensen worden doodgeschoten in scholen, kerken, supermarkten, synagogen, … Maar verdeeld door de muur van tribale loyauteit is verzoening onder Amerikanen onmogelijk geworden, zelfs wanneer hun kinderen worden doodgeschoten.
Multimiljonair Mitt Romney kreeg 13,5 miljoen dollar van de NRA
Laffe politici, die de voorbije decennia niets deden om het probleem aan te pakken, lijken nu – gedwongen door de steeds bloediger omstandigheden – gedwongen om toch ‘iets’ te doen. Ze eten uit de hand van de National Rifle Association (NRA) en andere wapenlobby’s. Ex-presidentskandidaat Mitt Romney, die in Europa toch een zeker sérieux geniet vanwege zijn – naar huidige Republikeinse normen – gematigde standpunten, graaide de voorbije jaren gretig in de ruif van de NRA. Deze multimiljonair en oprichter van het uiterst succesvolle investeringsfonds Bain Capital, kreeg de voorbije jaren lieft 13,6 miljoen dollar van de NRA op zijn rekening bijgeschreven.
Wie wapens verbiedt wordt weggestemd
Wie op een echte verstrenging van wapenwetten rekent, dwaalt. Want politici blijven ver weg van gun control. (De anti-wapenlobby heeft nog steeds niet begrepen dat gun violence veel beter in de markt zou liggen.)
De laatste die een wetsaanpassing die naam waardig door het Congres kreeg, was ex-president Bill Clinton, in… 1994. Ruim 19 van de 24 Republikeinen die zijn verbod op een reeks semi-automatische wapens hadden goedgekeurd, werden bij de volgende verkiezingen weggestemd. Onder hen Tom Foley, toenmalig spreker van het Huis van Afgevaardigden en de eerste spreker die niet in die hoedanigheid werd herkozen sinds 1862. Sinds die dag bepaalt de wapenlobby mee de agenda van elke president.
Als er al iets gebeurt is het dan ook in de omgekeerde richting. Case in point is Texas, waar de laatste massaslachting in een lagere school plaatsvond. Daar is de voorbije jaren vooral ingezet op de verdere versoepeling van de wapenwetten. Met als gevolg dat daar nu bij wijze van spreken meer wapens circuleren dan smartphones. Volgens de laatste gegevens zijn er in die staat nu zo’n 8.000 wapenwinkels. Ook is 37 procent van de bevolking eigenaar van een of meerdere vuurwapens.
Illusies worden verkocht als waarheden
De versoepeling van wapenwetten werd door Wayne LaPierre, de baas van de Amerikaanse wapenlobby NRA, aangemoedigd na de slachtpartij in Sandy Hook, waar 20 kleuters en 6 volwassenen werden doodgeschoten. “Het enige wat een slechterik met een wapen kan stoppen is een goeie kerel met een wapen”, zei die toen. Een illusie die door de NRA en zijn politieke handlangers nog altijd als een waarheid wordt verkocht.
Uit een studie die in het vakblad Justice Quarterly werd gepubliceerd, blijkt exact het tegenovergestelde. Moordcijfers in staten met strengere wapenwetten zijn 11 procent lager dan in staten waar iedereen zich te allen tijde een wapen kan aanschaffen (Texas bijvoorbeeld). Ook de kans op een massaschietpartij ligt in staten met lakse wapenwetten 53 procent hoger.
Een storende trend die de mix van wapens en godsdienst mengt
Nog storender is de trend die de mix van wapens en godsdienst aanmoedigt om wapenbezit te verantwoorden. Een foto die 2 dagen voor de slachtpartij in de lagere school van Uvalde op Twitter werd gepost, illustreert dit van religie doordrongen wapenfetisjisme. Onderstaande foto stond op de Twitterfeed van de onderneming die de schutter van Uvalde zijn wapen verkocht, een DDM4 of een karabijn gemodelleerd op een wapen van het Amerikaanse leger. De foto is ondertussen verwijderd, maar het internet vergeet nooit.
Op het beeld is een jongetje te zien dat een geweer op zijn schoot houdt, samen met het bijschrift: “Leer een kind van jongs af de juiste weg, als hij ook oud zal geworden zijn, zal hij daarvan niet afwijken.” Dat is een verwijzing naar een Bijbels spreekwoord (Spreuken 22).
Deze storende mix van godsdienst en wapens is geen uitzondering. De foto van een Republikeins Congreslid, dat samen met zijn familie naast de kerstboom poseert met een collectie wapens die volstaat om het Pentagon in te nemen, deed de ronde van de wereld.
Dan is er ook Josh Mandel, die in de staat Ohio naast de Republikeinse nominatie greep om in de Amerikaanse senaat te worden verkozen. Hij voerde campagne onder de fetisj: “Pro-God, pro-Gun, and pro-Trump”.
Amerika telt steeds meer politici die hun wapens met religieuze vastberadenheid dragen. Hun identiteit en hun macht wordt nu vooral bepaald door de geweren die ze liefhebben. Er staan Amerika nog vele ‘Thoughts and Prayers’ te wachten.
(lb)