NAVO wil snelle interventiemacht flink uitbreiden: “Grootste hervorming sinds Koude Oorlog”

De NAVO is van plan de omvang van haar snelle interventiemacht (Nato Response Force, NRF) op te voeren tot 300.000 manschappeneen verzevenvoudiging van het huidige aantal. Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de militaire verdragsorganisatie, noemde het plan één van de grootste hervormingen in decennia. Hij gaf een persconferentie naar aanleiding naar de NAVO-top, die dinsdag van start gaat in de Spaanse hoofdstad Madrid.

“Onze capaciteit om ons te versterken in geval van crisis en conflict zullen we opvoeren”, meldde Stoltenberg. “We zullen de snelle interventiemacht omvormen en het aantal militairen in hoge paraatheid uitbreiden tot meer dan 300.000”.

Op welke manier die uitbreiding tot stand zal komen, deelde de secretaris-generaal niet mee. Verwacht wordt dat deze issue een groot deel van de top in beslag zal nemen.

“Materieel moet meer vooraf gepositioneerd zijn, luchtverdediging moet op punt staan en strijdkrachten moeten vooraf toegewezen zijn om bepaalde bondgenoten te verdedigen” klonk het nog.

Belangrijkste NAVO-document

Leiders van het 30 landen tellende bondgenootschap komen bijeen in Madrid, waar zij hun handtekening zullen zetten onder een ingrijpende herziening van het belangrijkste NAVO-document, het zogenaamde Strategic Concept (strategisch concept).

De tekst, die ongeveer om de tien jaar wordt bijgewerkt, zal de waarden van de NAVO herbevestigen, een collectieve beoordeling geven van de veiligheidsuitdagingen en als leidraad dienen voor de toekomstige politieke en militaire ontwikkeling van de groep.

Rusland wordt als de meest rechtstreekse bedreiging van onze veiligheid gezien. Maar er zal ook voor het eerst gepraat worden over hoe omgegaan dient te worden met de uitdagingen die China stelt, bericht Belga.

Baltische staten

De top volgt op een gecoördineerde oproep van de buurlanden van Rusland om de verdediging op de oostflank van Europa te versterken. De Baltische landen Estland, Letland en Litouwen hebben gezegd dat de Russische invasie van Oekraïne een fundamentele wijziging van de bestaande militaire constructie van de NAVO vereist.

De drie landen, allemaal lid van de NAVO én de Europese Unie, hebben de alliantie herhaaldelijk opgeroepen om het aantal in de regio gestationeerde buitenlandse troepen aanzienlijk te verhogen.

(ns)

Meer
Lees meer...