Het is vandaag Earth Overshoot Day, de dag waarop de mensheid meer grondstoffen heeft geconsumeerd dan de aarde op een jaar kan produceren. Dat is een dag vroeger dan in 2021. Earth Overshoot Day valt sinds 1970 bijna elk jaar vroeger, wat betekent dat de mens steeds meer verbruikt.
Het enige jaar waarin de dag niet vroeger viel, was in 2020. Dat kwam door de coronaviruspandemie, die ervoor zorgde dat de wereldwijde economische activiteit flink afnam. Intussen zijn we terug goed onderweg: we hebben nu 1,75 keer zoveel grondstoffen nodig als de aarde op een jaar kan verschaffen.
Wanneer Earth Overshoot Day valt, wordt berekend door de ngo Global Footprint Network. Dat wordt gedaan door de biocapaciteit van de planeet (gemeten in wereldwijde hectaren) te delen door de ecologische voetafdruk van de mensheid (ook in wereldwijde hectaren). Het resultaat wordt vermenigvuldigd met de hoeveelheid dagen in een jaar. En dat schetst een steeds somberder beeld voor de wereldwijde klimaatsituatie.
Belgische variant viel al in maart
De ecologische voetafdruk is echter niet overal in de wereld hetzelfde. De rijkste landen in de wereld consumeren immers een stuk meer dan de armste. Ook België doet het op dat vlak niet goed: de Belgische Overshoot Day viel al op 26 maart, maar liefst vier maanden geleden. Dat blijkt uit data die de Belgische tak van het WWF met de Global Footprint Network deelde.
Dat betekent dat, indien heel de wereld evenveel grondstoffen zou consumeren als België, er maar liefst vier aardes per jaar zouden worden opgesoupeerd. België staat op de veertiende plaats in de ranglijst, wat van ons land meteen een van de grootste boosdoeners maakt.
‘Koploper’ is Qatar, dat al na 41 dagen zijn Overshoot Day mag vieren. Tweede op de ranglijst is Luxemburg, waar de datum op Valentijnsdag valt. Ook landen als Canada, de Verenigde Staten, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten doen het bijzonder slecht.
Vijftig landen doen het ‘goed’
Langs de andere kant zijn er zo’n 50 landen die nooit hun Overshoot Day bereiken: als iedereen zoals hen zou leven, zou de aarde elk jaar haar grondstoffen kunnen vernieuwen.
Maar ook daarbij moet een serieuze kanttekening worden gemaakt. In de lijst van 50 landen bevinden zich quasi alleen maar ontwikkelingslanden of landen in oorlogsgebieden.
(fjc)