Ondanks een golf van optimisme over Ethereum en Bitcoin, kreeg de cryptomarkt dit weekend rake klappen.
Bitcoin en Ethereum, de twee meest waardevolle digitale munten volgens marktkapitalisatie, tekenden vorige week mooie koersniveaus op. Zo doorbrak Bitcoin voor het eerst sinds maanden opnieuw de prijs van 25.000 dollar, terwijl Ethereum boven de 2.000 dollar per stuk noteerde.
Daar blijft zondagochtend nog maar weinig van over. Op het moment van schrijven, staat de koers van Bitcoin op zo’n 21.100 dollar en verhandelt Ether rond de 1.500 dollar. Dit betekent dat Bitcoin op een week tijd meer dan 14 procent van zijn waarde verloor. Ethereum zag zelfs meer dan 21 procent van zijn marktwaarde verdampen.
Optimisme over “The Merge”
De koerscrash is vooral voor beleggers van Ethereum een ongewenste verrassing. Er was de afgelopen dagen namelijk bijzonder veel optimistisch nieuws over de cryptomunt, waardoor de markt opnieuw stiers aanvoelde.
Zo voerden ontwikkelaars van Ethereum een succesvolle test van “The Merge” uit op testnetwerk Goerli. De “Merge”-update zou zo goed als klaar zijn om in gebruik te nemen, waardoor Ether zal gemijnd en gevalideerd worden volgens de ‘proof of stake’-methode. Die zou meer dan 99 procent minder energie-intensief zijn dan ‘proof of work’, het mijnsysteem van Bitcoin waarbij duizenden computers ingezet worden om met hun rekenkracht transacties te valideren.
Investeringsbank JP Morgan merkte daarbij op dat de “Merge” positief zou uitdraaien voor kleine beleggers en cryptobedrijven, zoals de digitale beurs Coinbase. De Amerikaanse cryptobeurs zou zo’n 15 procent van Ethereums activa bezitten en ‘staking’-diensten aanbieden voor beleggers en instellingen. “Staking-inkomsten zijn een enorme kans”, meenden analisten van JP Morgan.
Cryptomijners proberen het hoofd boven water te houden
Hoe komt het dan dat cryptomunten zo’n enorme waardedaling zagen dit weekend? Er zijn nog steeds enkele signalen op de cryptomarkt die mogelijk kunnen opgevat worden door beleggers als ‘bearish’.
Vorige week maandag onthulde het beursgenoteerde Bitcoinmijnbedrijf Bitfarms dat het zo’n 142 miljoen dollar verlies had geleden tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. Stijgende energiekosten zouden Bitfarms de das om doen. Het mijnbedrijf moest ook 3.357 Bitcoins verkopen voor net geen 70 miljoen dollar om een lening van cryptobedrijf Galaxy Digital af te betalen. Ook cryptomijner Argo Blockchain verkocht in het tweede kwartaal meer Bitcoins dan het gemijnd had.
Dinsdag bracht de Amerikaanse Fed bovendien nog een nieuwe regeling uit voor zogenoemde cryptobanken. Daarin stond te lezen dat instellingen “die nieuwe soorten financiële producten” uitbrengen, toegang moeten krijgen tot “master accounts” van de Fed. Via zo’n rekening zijn directe betalingen met de centrale bank mogelijk. Dat is bovendien een vereiste voor alle federaal gecharterde banken in de VS.
Hoewel nieuwe regulering voor cryptobedrijven op lange termijn positief is voor beleggers omdat het de cryptomarkt betrouwbaarder maakt, reageren investeerders op korte termijn meestal door digitale munten te dumpen.