In de Verenigde Staten heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een potentiële verkoop van militair materieel aan Taiwan voor een bedrag van 1,1 miljard dollar goedgekeurd. Het pakket omvat onder meer zestig anti-scheepsraketten en honderd luchtdoelraketten. China heeft in een reactie al met tegenmaatregelen gedreigd.
De verkoop moet nog wel door het Amerikaanse Congres worden goedgekeurd, maar er wordt geen oppositie verwacht.
Evenwicht
Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, had de wapenlevering aangekondigd in de nasleep van de militaire oefeningen die China recent rond Taiwan heeft gehouden. Aanleiding voor het Chinese machtsvertoon was een bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan. Pelosi was de hoogste Amerikaanse functionaris die in jaren naar Taipei reisde.
De Amerikaanse wapenleveringen aan Taiwan omvatten een arsenaal Harpoons, raketten die door Boeing werden gebouwd en die tegen doelwitten op zee kunnen worden ingezet worden ingezet (355 miljoen dollar).
Het pakket bevat ook nog een reeks Sidewinders, raketten van Raytheon waarmee doelwitten in de lucht en op de grond kunnen worden aangevallen (86 miljoen dollar). Tenslotte voorziet Raytheon ook een bijkomende ondersteuning voor het Taiwanese radarprogramma (665 miljoen dollar).
De Chinese ambassade in Washington gaf in een reactie aan dat de mogelijke wapenverkoop de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan ernstig in gevaar brengt. “In het licht van deze ontwikkelingen zal China resoluut legitieme en noodzakelijke tegenmaatregelen nemen”, luidde het op de Chinese ambassade.
“China blijft de druk op Taiwan verhogen”, merkte Laura Rosenberger, directeur China-Taiwan van het Amerikaanse Witte Huis, echter in een verklaring op. “Dat gebeurt onder meer door een verhoogde militaire aanwezigheid in de lucht en op zee rond Taiwan. China onderneemt duidelijke pogingen om de status-quo in de Straat van Taiwan te veranderen. Daarom geven wij Taiwan het nodige materiaal om zijn zelfverdediging te garanderen.”
Vorige maand was al gemeld dat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden een levering van nieuwe militaire uitrusting voor Taiwan aan het plannen was. Daarbij werd echter opgemerkt dat de leveringen de huidige militaire systemen van Taiwan zouden ondersteunen en bestaande orders zouden invullen, maar geen bijkomende militaire capaciteit zouden opbouwen.
Het Pentagon merkt ook nu op dat de leveringen het militaire evenwicht in de regio niet veranderen en ook geen wijziging in het Amerikaanse beleid ten aanzien van Taiwan vertegenwoordigen.
Schijnblokkade
Ook het ministerie van Defensie van Taiwan benadrukte dat de recente provocerende activiteiten van China een ernstige bedreiging vormden. Er werd aan toegevoegd dat de wapenleveringen Taiwan zouden helpen de militaire druk van China het hoofd te bieden.
“De leveringen zullen ons toelaten om de nationale defensiecapaciteiten te versterken en mee te helpen om de veiligheid en vrede in de Straat van Taiwan en de Indo-Pacifische regio te handhaven”, gaf het ministerie aan.
Rupert Hammond-Chambers, voorzitter van de United States-Taiwan Business Council, benadrukte dat zijn organisatie zich tegenover beperkingen op wapenverkopen aan Taiwan blijft verzetten. “Taiwan wordt geconfronteerd met een aantal bedreigingen waarop een verdediging moet worden gegarandeerd”, stipte Hammond-Chambers.
“Dat is duidelijk aangetoond door de recente schijnblokkade die China rond Taiwan heeft opgezet. Vermeden moet worden dat het Chinese leger hiaten in de Taiwanese verdedigingswerken zou kunnen uitbuiten.”
De wapenleveringen weerspiegelen de aanhoudende Amerikaanse steun aan Taiwan, dat door China als een opstandige provincie wordt bestempeld. Taiwan zegt dat de Volksrepubliek China het eiland nooit heeft geregeerd en daarom ook niet het recht heeft om het gebied te claimen.
(fjc)