Europese gasprijs duikt dieper: lager dan 200 euro

De gasprijs is deze ochtend verder gedaald. Ook diesel en LPG zakken lager. Het is een mogelijk gevolg van de beslissing van de Europese energieministers vrijdagavond om in te grijpen op de energiemarkt.

De gasprijs lijkt stilaan meer te kalmeren. Vrijdagavond, op moment van de vergadering rond de woekerprijzen op energie, sloot de beurs nog op 207 euro per megawattuur.

In die vergadering werden de Europese ministers van Energie het eens om de Europese Commissie de opdracht te geven een crisiswetgeving uit te werken, al is er nog veel discussie over de praktische uitwerking.

Vandaag noteert de Europese gasprijs weer lager, momenteel iets hoger dan 190 euro. Een daling van ruim 7,5 procent vergeleken met vrijdag. Dat maakt dat groothandelaars nu hetzelfde bedrag betalen als in juli eerder dit jaar. Dat blijkt uit de koers van Nederlandse TTF-futures bij beursbedrijf Intercontinental Exchange (ICE). Dat is de Europese referentieprijs voor leveringen in de komende maand.

Verwachtingen voor deze week

Men verwacht dat deze week meer duidelijkheid zal worden gebracht omtrent de crisiswetgeving die in maak is. Een verwachting die te maken heeft met de jaarlijkse beleidsuitspraak, de ‘State of the Union’, van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen die deze woensdag in het Europees Parlement van Straatsburg zal plaatsvinden.

Eerder werd al de ambitie geuit om – omwille van de energiecrisis – deze winter 15 procent minder gas te verbruiken. In het bijgewerkte energieplan komen daar een tal van nieuwe onderdelen bij: een lager verbruik op piekmomenten, een maximumprijs voor groene en nucleaire stroom, en een solidariteitsbijdrage van de fossiele energiebedrijven en liquiditeitssteun aan energiehandelaars die door de hoge prijsschommelingen in cashnood verkeren.

Diesel en LPG volgen

Ook de brandstofprijzen aan de pomp gaan lager. Diesel (B7) zal dinsdag aan de pomp maximaal 2,021 euro per liter bedragen, of een kleine daling van 2,8 eurocent. LPG wordt ook wat goedkoper (0,751 euro/l).

Stookolie (50s) daarentegen, zet de stijgende koers verder door, al is dat slechts minimaal. Voor bestellingen van meer dan 2.000 liter zal maximaal 1,2576 euro voor moeten worden neergeteld. Een verhoging van 0,79 eurocent.

De prijswijzigingen zijn een rechtstreeks gevolg van de huidige noteringen van olieproducten op de internationale beurs.

(lb/evb)

Meer
door Redactie
Lees meer...