Tesla-baas Elon Musk wil nu toch Twitter overnemen. Hij heeft dinsdagavond het socialemediabedrijf op de hoogte gebracht van zijn hernieuwde interesse in de techgigant. Wat zijn zijn plannen met het bedrijf?
Nadat Musk afgelopen zomer de overnamedeal met Twitter opblies, heeft de miljardair nu toch interesse om het bedrijf over te nemen. Het vooruitzicht van een rechtszaak die waarschijnlijk slecht zal aflopen voor hem, maar ook voor zijn bedrijven, speelde zeker mee bij die beslissing. De vraag is nu wat Musk van plan is met Twitter.
“Een app voor alles”
In een tweet schrijft de miljardair dat “het kopen van Twitter een versneller is om X, een app voor alles, te creëren.” Zo bevestigde hij dat hij van gedachten is veranderd en heeft besloten de aankoop van Twitter af te ronden. Hij voegde er ook aan toe dat deze overname de oprichting van X met “3 tot 5 jaar” zal versnellen.
Maar wat is die beroemde X?
Het is niet de eerste keer dat hij naar deze letter van het alfabet verwijst. In 2017 had hij de domeinnaam X.com al gekocht, zonder te specificeren wat hij ermee ging doen. Hij zei toen dat hij het zelf niet wist.
Een puur symbolische overname? Dat zou kunnen. Twintig jaar geleden was Elon Musk al eigenaar van deze domeinnaam, toen hij zijn online-betaalbedrijf ontwikkelde dat later PayPal zou worden.
Maar wat heeft dat te maken met de overname van Twitter? Op het eerste gezicht niets. Behalve dat Musks tweet over een “app voor alles” suggereert dat Twitter zou kunnen worden geïntegreerd – of op zijn minst gekoppeld – aan iets groters, aan X.
Geïnspireerd door China
De toekomstige baas van Twitter steekt zijn bewondering voor Chinese sociale netwerken, zoals WeChat, niet onder stoelen of banken. WeChat beperkt zich niet tot het uitwisselen van berichten, maar stelt mensen ook in staat informatie te verkrijgen, geld te wisselen, in winkels en online te betalen, spelletjes te spelen, een auto of een taxi te reserveren en nog veel meer.
WeChat is een soort “Twitter, plus PayPal en een heleboel andere dingen, gepresenteerd in een mooie interface. Het is een geweldige app en we hebben zoiets niet buiten China,” zei de Tesla-baas in mei.
Hij zei ook het volgende in een gesprek met de Twitter-medewerkers: “Mensen leven letterlijk op WeChat in China, omdat het handig en nuttig is. […] Als we dat kunnen bereiken of daar in de buurt komen met Twitter, zou dat een groot succes zijn.” Musk zou dus van Twitter een soort kopie van WeChat kunnen maken, terwijl hij elementen leent van TikTok.
De betrokkenheid van gebruikers op beide apps is zeer hoog. En dat is waarschijnlijk wat de CEO van Tesla inspireert. Als hij hetzelfde kan doen met Twitter of X, kan hij de inkomsten die met het platform worden gegenereerd, aanzienlijk verhogen.
Het valt nog te bezien of Twitter X zal aanvullen of dat het mysterieuze project het socialemediaplatform volledig zal vervangen. In dit stadium is dat moeilijk te zeggen, maar de tweede optie zou een enorme uitdaging zijn voor Elon Musk. X zal moeten concurreren met Facebook, Instagram, WhatsApp en TikTok.
Een nieuwe filosofie
Op kortere termijn wordt verwacht dat Elon Musk veranderingen bij Twitter in gang zet. Kort na de aankondiging van zijn oorspronkelijke plan om het platform voor 44 miljard dollar te kopen, somde de man verschillende problemen met Twitter op die hij wilde oplossen. Zo heeft hij al meermaals gezegd dat hij van Twitter het sociale netwerk van de vrije meningsuiting wil maken.
Volgens Musk doet Twitter momenteel veel te weinig om die vrijheid te bevorderen. Hij hekelt onder meer het feit dat het socialemediaplatform het profiel van Donald Trump, de voormalige president van de Verenigde Staten (VS), heeft geblokkeerd. Onder Musk zou Trump opnieuw welkom zijn op Twitter.
Gisteren was de aandelenkoers van Twitter ruim 20 procent de hoogte ingeschoten na het nieuws dat de Tesla-baas Twitter alsnog wil overnemen.
(ns/fjc)