VRT en Nederlandse openbare omroep NPO gaan nauwer samenwerken

De Nederlandse en de Vlaamse openbare omroep gaan nauwer samenwerken. De twee omroepen gaan regelmatig samen programma’s maken en ook hun technologie en knowhow met elkaar delen. Ook aan de digitale platformen van beide omroepen zal de samenwerking te merken zijn.

Enkele dagen geleden zijn de opnames van de nieuwe fictiereeks Arcadia gestart. De reeks speelt zich af in een nabije toekomst waar een nieuwe samenleving is ontstaan. Omdat grondstoffen schaars geworden zijn, wordt een puntensysteem geïntroduceerd: de Burgerscore. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt.

Arcadia volgt een gezagsgetrouwe familie die dankzij haar hoge score een goed leven kan leiden. Maar alles verandert wanneer aan het licht komt dat de vader van de familie gefraudeerd heeft om de Burgerscore van twee van zijn dochters hoog te houden.

© jonnydepony/Maarten De Bouw

De opnames van deze reeks vinden plaats in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland en ook de cast bestaat uit een mix van Vlaamse en Nederlandse acteurs. Arcadia zal in beide landen worden uitgezonden in de loop van het voorjaar van 2023.

Bij VRT en NPO zien ze de opnames van deze reeks als de start van een nauwere samenwerking. Die zal niet alleen bestaan uit fictieseries, maar ook nieuwe formats zoals een quiz of een docureeks, online producties en podcasts. Daarnaast wordt bekeken of succesvolle acties of projecten bij de ene omroep ook kunnen worden opgezet bij de andere.

Ieder jaar één groot programma

De twee openbare omroepen gaan het voornemen aan om elk jaar minstens één groot programma samen te maken. Dat kan een serie zijn, maar ook een panelshow of een documentaire over een stukje gedeelde geschiedenis.

Het is de bedoeling dat ook op de online platformen deze evolutie merkbaar zal zijn. Via VRT MAX zullen Vlamingen programma’s van de NPO kunnen herbekijken, en omgekeerd zal ook de VRT programma’s aanbieden op de app van NPO Start.

Vlaams Minister van Media Benjamin Dalle stelt dat het verbinden van het Vlaamse en Nederlandse medialandschap ertoe moet leiden dat de mediaspelers en de kijkers klaar zijn “voor de uitdagingen van morgen.”

Martijn Van Dam, bestuurder van NPO, was één van de trekkers van de samenwerking: “We zien allerlei partijen om ons heen die internationaal kunnen opereren en daar voordeel van hebben. Als publieke omroepen kunnen we eveneens internationaal samenwerken door vanuit ons gedeelde DNA de handen ineen te slaan.”

“Smaakverbreding”

Ook op technologisch vlak zullen de twee gaan samenwerken. Van Dam noemt algoritmes als voorbeeld. Volgens hem zal het algoritme van VRT en NPO dan wel net dat beetje anders werken dan dat van Netflix: “Bij Netflix of Amazon krijg je grofweg meer van hetzelfde, dan is de kans het grootst dat je blijft kijken. Maar onze rol is anders. De Vlamingen noemen dat ‘smaakverbreding’: wij moeten zorgen dat je blik breed blijft en dat je verschillende geluiden te horen krijgt. Daardoor ga je dingen kijken die je anders niet zou kijken.”

Tot slot willen de twee partijen ook nog samenwerken aan educatieve (jongeren)programma’s en het bestrijden van nepnieuws en willen ze ook de resultaten van strategisch onderzoek met elkaar gaan delen.

Bij de VRT spreken ze van “het bundelen van krachten op voorheen ongeziene wijze”. NPO-voorzitter Frederieke Leeflang heeft het over “een maatschappelijk, cultureel en economisch ontzettend belangrijke stap voor beide landen.”

De beide partijen koesteren het voornemen om van deze samenwerking een langdurig toekomstproject te maken.

Bronnen: vrt.be en nos.nl

Meer
Lees meer...