Wie online winkelt, kan een beroep doen op verschillende betaaloplossingen, waaronder PayPal. Die betaaldienst schrapt eind deze maand de terugbetaling van de verzendingskosten van een retour. De consumentenorganisatie Test-Aankoop merkt op dat PayPal daardoor een belangrijke troef ten opzichte van andere betaalmiddelen verliest.
Betalen met PayPal wordt minder interessant eind deze maand
Waarom is dit belangrijk?
PayPal doet het voornamelijk goed bij gebruikers die veel online winkelen. Door simpelweg hun mailadres en logingegevens in te vullen kunnen ze een transactie volledig afronden. Daarenboven kunnen ze verschillende betaalopties, zoals een krediet- of debetkaart, koppelen aan hun PayPal-profiel.In het nieuws: op 27 november stopt PayPal met de terugbetaling van de verzendingskosten van een retour.
- Wie PayPal gebruikt, kan tot op vandaag onder bepaalde voorwaarden aan de betalingsverwerker vragen om die kosten terug te betalen.
- Door die terugbetaling heeft PayPal een belangrijk streepje voor op andere betaaloplossingen. Het is namelijk één van de weinige bedrijven die die kosten vergoedt. Daar komt dus eind deze maand verandering in.
De details: Test-Aankoop merkte vorige maand al op dat de PayPal daardoor een belangrijke troef kwijtspeelt.
- De consumentenorganisatie voegde er toen wel aan toe dat de terugbetaling van aankopen via PayPal blijft bestaan. “Die aankoopbescherming is vergelijkbaar met de chargebackprocedure die kredietkaartmaatschappijen aanbieden”, klonk het. Dat betekent dus dat je nog altijd kunt vragen aan PayPal om een aankoop terug te betalen als bijvoorbeeld blijkt dat het product dat je hebt gekocht niet hetgeen is dat op een verkoopsite wordt geadverteerd of als het niet wordt geleverd.
- Desalniettemin heb je nu een reden minder om met PayPal te betalen. Zoals Test-Aankoop al aangaf, geniet je bij veel kredietkaarten ook van een aankoopbescherming. Daarenboven gaat zo’n kaart doorgaans gepaard met een resem andere extra’s, zoals een reis- of annulatieverzekering. Die extraatjes variëren wel van kaart tot kaart. Sommige kredietkaarten zijn gratis, terwijl je voor andere kaarten al snel tientallen euro’s per jaar betaalt.
- Volgens de vergelijkingssite Spaargids.be blijft PayPal alsnog een belangrijke troef hebben: het gebruiksgemak. “Via PayPal kan je makkelijk een koppeling met je bankrekening of uw kredietkaart maken”, schrijft de site. “Betaal je met PayPal, dan gaat het geld van je zichtrekening of kredietkaart. Daarna zorgt PayPal dat het geld bij de verkoper terechtkomt. Bij betalingen hoef je dus de gegevens van je bankrekening niet met de verkoper te delen.”
- In 2020 pakte PayPal ook al uit met een opvallende wijziging. Sindsdien rekent de betalingsverwerker een toeslag van 10 euro per jaar (of het resterende saldo op de rekening als dat minder is dan 10 euro is) aan voor een inactieve rekening.
(as)