Vluchtelingen blijven naar het Westen trekken terwijl Europa afgeleid is door de oorlog in Oekraïne. Dit jaar kwamen er al 1.811 mensen om tijdens pogingen om de Middellandse Zee over te steken. De coördinatie binnen de EU om deze uitdaging aan te pakken, ontbreekt.
Nieuwe vluchtelingencrisis dreigt in Europa: zijn we daar klaar voor?
Waarom is dit belangrijk?
De COVID-pandemie heeft de intentie van vluchtelingen om Europa te bereiken enkel maar vertraagd. Afghanen en Syriërs zijn nog steeds op zoek naar veilig verblijf terwijl verschillende Aziaten en Afrikanen op de vlucht slaan voor torenhoge voedsel- en energieprijzen. Die werden overigens veroorzaakt door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.De brute realiteit: Europeanen zullen wellicht een pak minder gulheid kunnen opbrengen voor deze vluchtelingen dan voor Oekraïense.
- Zo’n 5 miljoen Oekraïners hebben onderdak en bescherming gekregen in de EU sinds Rusland het land binnenviel. “Oekraïense vrouwen en kinderen helpen Russische bommen te ontvluchten, is populair genoeg bij kiezers. Het opnemen van vaak mannelijke economische migranten van verder weg is dat niet”, schrijft The Economist in een scherpe column.
- De economische situatie ziet er vandaag namelijk helemaal anders uit. Europese economieën zetten zich schrap voor een recessie, waardoor er weinig werkgelegenheid en belastinggeld zal overblijven voor nieuwe inwijkelingen.
- Bepaalde plaatsen in Europa kreunen nu al onder de druk van instromende mensen. Het Verenigd Koninkrijk moet Frankrijk betalen om zijn stranden te patrouilleren om vluchtelingenboten tegen te houden en in Oostenrijk moeten asielzoekers straks in tenten overwinteren, schrijft The Economist nog.
“Europa heeft nog steeds geen plan”
The Big Picture: In het geval van een nieuwe vluchtelingencrisis kijkt Europa aan tegen twee problemen: een gebrek aan coördinatie en het opkomende populisme.
- In 2015 kon voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel met haar uitspraak “wir schaffen das”, ofwel “we kunnen het wel”, nog steun formuleren voor vluchtelingen.
- Vandaag ligt dat anders. Populistische partijen die in overheden zetelen, willen hun anti-immigratiestandpunten waarmaken tegenover hun electoraat.
- Anderzijds is er volgens The Economist ook een enorm gebrek aan coördinatie binnen de EU. Zuidelijke lidstaten zoals Griekenland en Italië gruwelen van wetgeving die landen verplichten om aangekomen migranten binnen te nemen. Zij zien liever elke lidstaat de lasten delen.
- Bovendien investeerde Europa sinds 2015 vooral in het buitenhouden van migranten. Frontex, het Europese agentschap dat de controles van de buitengrenzen regelt, werd uitgebreid en landen als Turkije en Libië krijgen geld om vluchtelingen tegen te houden.
- “Nu Europa er niet in is geslaagd de komst van migranten tegen te houden, moet het ze aanpakken. Dat is waar het in 2015 faalde, en het heeft nog steeds geen plan”, concludeert The Economist.
(as)