Het begint: grote verzekeraar laat smartwatches de verzekeringspremie bepalen

Bepalen smartwatches binnenkort hoeveel je betaalt voor pakweg een hospitalisatieverzekering? Of een levensverzekering? Kan best, want al die wearables, de nieuwste golf technologie, verzamelen gigantisch veel persoonlijke data over hun gebruikers. En die kan de verzekeringsmarkt drastisch veranderen.

Data, data, data… In de wereld van de verzekeringen, waarbij risico’s moeten worden afgedekt en ingeschat is data eigenlijk cruciaal. Hoeveel jaar denkt een verzekeraar dat de verzekeringnemer nog zal leven? En hoeveel premie moet hij/zij betalen? Of hoe voorzichtig of roekeloos is hij/zij eigenlijk als chauffeur, en hoe groot is dus het risico op ongevallen en schade? En nog veel straffer: hoe gezond leeft die persoon eigenlijk, hoeveel stappen zet hij/zij per dag, hoe zit het met de hartslag? En op basis daarvan: hoe hoog is premie die moet betaald worden voor een hospitalisatieverzekering?

Wearables gaan de verzekeringsmarkt radicaal veranderen

De nieuwste golf van technologische snufjes die de consument overspoelt zijn niet toestelletjes die net dat soort persoonlijke data meten: wearables. Fitbit, Jawbone of ook Apple Watch: allemaal hebben ze hetzelfde doel. Ze monitoren je gedrag, je fysieke inspanningen, in sommige gevallen ook je slaappatroon. En je kan via je smartphone constant je eten in het oog houden, en dus je exacte calorie-inname.

In ruil leveren de toestellen je inzicht in jezelf: hoe gezond ben je, wat moet je doen om dat te verbeteren? Maar wat voor de consument individueel geldt, geldt voor bedrijven ook: die data zijn super interessant. Verzekeraars zijn daar volop mee bezig.

Opvallend nieuws dus in De Tijd dat verzekeraar Nationale Nederlanden België gaat experimenteren met die data. Op zich is het niet veel meer dan een marketingstunt: via een wedstrijd gaan ze 500 smartwatches uitdelen. Met duidelijke targets: de deelnemers moeten acht weken lang gemiddeld 7.500 stappen zetten, en die smartwatches kunnen dat uiteraard lekker in het oog houden.

Maar Nationale Nederlanden draait niet rond de pot: “Het moet ons toelaten de mogelijkheid van een nieuw tariefmodel te onderzoeken, waarbij rekening wordt gehouden met de gezondheid van de verzekerde”. En heel simpel dus: als je meer stappen per dag zet, daalt je premie en betaal je minder aan je verzekering.

Het begin van een onhoudbare trend, die meteen een stukje de filosofie van verzekeringen op de helling zet. Want daarbij draaide het altijd rond risico afdekken in groep: door van een heleboel mensen een premie te krijgen, ben je zeker dat je voor de enkele potentiële ‘negatieve’ gevallen, diegenen die de verzekering zullen nodig hebben, die effectief kan uitbetalen. Dat collectieve element wordt, bij veel meer individuele data veel minder belangrijk: gezonde mensen betalen minder dan gemiddeld, dikke of zieke mensen dan onvermijdelijk meer.

Meer
Lees meer...