Predatorgate: Griekenland verbiedt spionagesoftware na schandaal

Het Griekse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat commerciële spionagesoftware, zoals Predator of Pegasus, verbiedt. De regering van het land wordt zelf beschuldigd van het gebruik hiervan.

Waarom is dit belangrijk?

Stiekem afluisteren en meekijken is iets van alle tijden. De laatste jaren is dit echter een pak gemakkelijker geworden, dankzij spionagesoftware. Hiermee wordt software in het geheim geïnstalleerd op iemands telefoon of computer, waarmee de dader alle berichten en bestanden kan bekijken. Verschillende politici, journalisten en vooraanstaanden zijn al slachtoffer geworden van de software, en de roep om een strengere wetgeving wordt steeds luider.

In het nieuws: Het Griekse parlement stemt voor een verbod op spionagesoftware.

  • Met 156 stemmen voor en 142 tegen wordt een nieuwe wet goedgekeurd in het parlement. Deze wet bepaalt dat commerciële spionagesoftware niet langer mag verkocht worden, en ook de wetgeving rond telefoontaps van de overheid worden aangesterkt.
  • De wet komt er na twee dagen van stevig debat, waarbij de oppositie de regeringscoalitie een doofpotoperatie verweet. De wet komt er namelijk naar aanleiding van Predatorgate, een spionageschandaal waarbij de overheid illegaal journalisten en politici van de oppositie liet schaduwen.

Het schandaal: De Griekse overheid liet zelf de oppositie en kritische journalisten bespioneren. Dat is althans het vermoeden; de ware toedracht moet nog verder worden onderzocht.

  • In augustus ging de bal aan het rollen, toen Nikos Androulakis, Europees Parlementslid en de leider van de Griekse oppositiepartij PASOK, door het Europees Parlement werd ingelicht over pogingen om Predator-spyware op zijn telefoon te installeren. Het kruimelspoor leidde al snel richting de Griekse overheid, en meer bepaald de EYP, de inlichtingendienst.
  • Diezelfde dienst werd al genoemd door CNN Griekenland-journalist Thanasis Koukakis, die doorgaans onderzoek voert naar financiële misdrijven. Ook hij stelde vast dat zijn gsm geïnfecteerd was met Predator-software, en die zou geïnstalleerd zijn door de EYP.
  • Dit laatste werd uiteindelijk in augustus toegegeven door het hoofd van de dienst, Panagiotis Kontoleon, in een parlementaire onderzoekscommissie. Het schandaal werd Predatorgate genoemd, naar het beruchte Watergateschandaal. In 1972 werd aan het licht gebracht dat Amerikaans president Richard Nixon had opdracht gegeven spionagemateriaal te installeren in het Watergatecomplex, waar de Democratische Partij zijn hoofdkwartier had.
  • Een week na de klacht van Androulakis diende Grigoris Dimitriadis, de neef en kabinetschef van premier Kyriakos Mitsotakis, zijn ontslag in naar aanleiding van de spionagefeiten. Een week later volgde Kontoleon. Reporters Zonder Grenzen had namelijk ontdekt dat Dimitriadis, via zijn bedrijf Canalis, banden had met de distributeur van de software.

De kritiek van de oppositie: Volgens de volledige oppositie zou de nieuwe wet gelijk staan aan een doofpotoperatie, om het schandaal weg te moffelen.

  • De oppositieleden, waarvan niemand voor de wet stemde, eisen dat de algemene verkiezingen worden vervroegd, zodat de Griekse burger zijn steun in de regering kan herbevestigen of intrekken.
  • Volgens de nieuwe wet komt er een celstraf van twee jaar te staan op het gebruik, de verkoop en de distributie van spionagesoftware in Griekenland. Ook werd gepland om een aangepast wettelijk kader te bouwen voor de telefoontaps door de overheidsdiensten.
  • Daarnaast zouden de procedures om de top van de EYP aan te stellen moeten worden aangescherpt.

(as)

Meer
Lees meer...