Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft Oekraïne laten weten dat het gesteund wordt bij het beschieten van militaire doelen in Rusland. Dat schrijft The Sunday Times. Een beslissing die stevige gevolgen kan hebben voor de oorlog.
Groen licht van de Amerikanen: Oekraïne mag terugschieten op doelen in Rusland
Waarom is dit belangrijk?
Bijna gelijk met de start van de oorlog, waarschuwde Rusland zijn tegenstander om niet terug te schieten op doelen op het Russische grondgebied. Dit zou de oorlog doen escaleren, waarbij het gebruik van kernwapens niet kon worden uitgesloten. Negen maanden, en talloze aanvallen op Rusland later, is er weinig escalatie te zien.In het nieuws: Het Pentagon overlegt met Oekraïne over aanvallen op Rusland.
- De afgelopen weken vonden enkele Oekraïense droneaanvallen plaats op luchtmachtbasissen in Rusland. Daarbij werden onder meer twee Toepolev Tu-95-langeafstandsbommenwerpers getroffen, die Rusland inzet om kruisraketten af te vuren op Oekraïense steden en energieinfrastructuur.
- Rusland waarschuwde altijd dat dergelijke aanvallen de oorlog zouden doen escaleren. Na de droneaanvallen vond wel opnieuw een zware raketaanval plaats, maar die was al langer gepland; van een echte escalatie is een week later maar weinig te zien.
- Dat zien ook de Amerikaanse officieren in het Pentagon, en dat delen ze ook met de beleidsmakers in het Witte Huis. Die zijn het nu eens geraakt: Oekraïne krijgt groen licht om terug te vuren op Rusland zelf.
De gevolgen: Leveren de Verenigde Staten nu toch raketten die veel verder reiken? En wat met Ruslands dreigementen om kernwapens in te zetten?
- Het groene licht kan de deur openzetten voor de levering van de ATACMS-raketten. Dit zijn projectielen die worden afgevuurd met de HIMARS-systemen en tot wel 300 kilometer ver doel kunnen treffen. Oekraïne is al veel langer vragende partij, maar de VS hielden de levering altijd tegen. Het argument was dat Oekraïne daarmee Rusland op eigen grondgebied kon treffen; een argument dat nu niet meer van toepassing is.
- Daarnaast is er nog de kerndreiging. Rusland dreigt telkens om kernwapens in te zetten als Oekraïne hen op eigen grondgebied raakt. Het punt waarop die inzet van kernwapens wordt geactiveerd, verschuift echter steeds verder: eerst eiste Rusland dat Oekraïne geen doelwitten op de Krim zou raken, iets wat ondertussen schering en inslag is geworden.
- Die kerndreiging lijkt dus momenteel niet al te ernstig. Binnen de Russische machtsstructuur zijn er veel schakels die moeten meewerken om een dergelijke kernbom of -raket af te vuren, en met satellieten en spionagevliegtuigen en -drones ziet het Westen perfect wanneer Rusland een kernwapen uit de loodsen rijdt.
- Daarnaast mogen ook Poetins ervaringen tijdens de Koude Oorlog niet worden vergeten: hij weet perfect wat de reactie van het Westen wordt als er kernwapens worden ingezet, en zal dus ook wel twee keer nadenken voor hij ze effectief gebruikt.
(as)