Crypto-oplichter Sam Bankman-Fried (SBF) is gearresteerd op de Bahama’s

Op de Bahama’s is crypto-oplichter Sam Bankman-Fried gearresteerd. De Verenigde Staten hadden een aanklacht ingediend tegen de voormalige cryptomiljardair en CEO van het ondertussen failliete FTX. Verwacht wordt dat de VS om zijn uitlevering zullen vragen.

Waarom is dit belangrijk?

Sam Bankman-Fried was een van de 'golden boys' van de cryptowereld. Maar zijn crypto-imperium FTX bleek gebouwd op drijfzand. Zijn val hypothekeert de geloofwaardigheid van cryptomunten en -platformen in het algemeen.

In het nieuws: Sam Bankman-Fried (a.k.a SBF) is maandagavond gearresteerd op de Bahama’s, waar zijn bedrijf FTX was geregistreerd. Hij moest dinsdag getuigen voor het House Financial Services Committee van het Amerikaanse Congres.

  • Zijn arrestatie is de eerste concrete stap om individuen verantwoordelijk te stellen voor de implosie van FTX.

Wat voorafging: Er zijn vermoedens dat FTX de activiteiten voor klanten en voor eigen rekening niet van elkaar afgescheiden hield.

  • Er zijn aanwijzingen dat FTX met klantendeposito’s leningen verstrekte aan dochterbedrijf Alameda Research, wat een schending zou zijn van het voorzichtigheidsbeginsel dat stelt dat er best een Chinese wall is tussen de tradingdesk en de klantenactiviteiten.
  • Tegenover de New York Times beweerde SBF echter niet te hebben geweten dat hij fondsen heeft “vermengd”. Hij verlegde zelfs de schuld naar Alameda Research, door te verklaren: “Ik leidde Alameda niet (…) Ik wist niet precies wat er aan de hand was.”
  • Wat de zaak deed ineenstorten, is dat FTX en Alameda op grote schaal de token FTT als onderpand gebruikten voor hun transacties, zowel onderling als met externe partijen. FTT is de token die FTX zelf uitgegeven heeft, zonder verder achterliggende waarborg.
  • Vorige maand vroegen FTX en zijn filialen dan het faillissement aan en trad Bankman-Fried terug uit zijn rol als CEO.
  • Het cryptohandelsbedrijf implodeerde op spectaculaire wijze na een run op activa vergelijkbaar met een bankrun.
  • Hoe groot de financiële krater is, blijft onduidelijk. De schattingen lopen op tot wel 10 miljard dollar.

Uitleveren aan de Verenigde Staten

Het vervolg: Volgens de Bahamaanse premier Philip Davis “zullen de Bahama’s hun eigen regelgevend en strafrechtelijk onderzoek naar de ondergang van FTX voortzetten, met de medewerking van hun partners op het gebied van rechtshandhaving en regelgeving in de Verenigde Staten en elders”.

  • Verwacht wordt dat de Verenigde Staten om de uitlevering van SBF zullen vragen.
Meer
Lees meer...