Belgisch leger maakt missies bekend voor 2023

Afgelopen woensdag gaf minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) een persconferentie op het Koningin Elizabethkwartier, het hoofdkwartier van Defensie in Evere. Daar maakte ze de missies bekend waaraan Belgische soldaten zullen deelnemen in 2023.

Waarom is dit belangrijk?

De afgelopen jaren werd Defensie al bij een hoop verschillende missies betrokken, zowel in binnenland als in de rest van de wereld. Door zijn lidmaatschap in de Europese Unie en de NAVO, wordt voor grote buitenlandse missies vaak nauw samengewerkt met de bondgenoten. Die missies kunnen een hoop verschillende doelen dienen.

De essentie: Waar trekken Belgische militairen heen in 2023?

  • Litouwen: De Belgische deelname aan de NAVO-eFP-missie in Litouwen wordt verlengd. de Enhanced Forward Presence in Litouwen wordt geleid door de Duitsers, en dient als ontrading voor Rusland. Ook in andere landen in de regio, zoals Estland, Letland en Polen, loopt zo’n eFP-missie. Een Belgisch detachement van de landmacht zal in 2023 aanwezig zijn op de militaire basis van Rukla in Litouwen.
  • Roemenië: In Roemenië loopt de Collective Defence Battle Group, een missie die in het leven werd geroepen na de Russische invasie van Oekraïne. De aanwezige legergroep bestonden initieel uit zo’n 300 Belgische en 500 Franse soldaten, die er ook vooral aanwezig zijn de NAVO-oostflank te verdedigen bij een inval. De Belgische 1/3e Lanciers vertrokken terug naar huis, en in juli 2023 zullen zo’n 240 nieuwe Belgische soldaten naar Roemenië trekken. Die troep bestaat vooral uit genietroepen, die de Fransen zullen assisteren in de bouw van een nieuwe basis.
  • Estland: De Belgische luchtmacht neemt al enkele jaren deel aan enhanced Vigilance Activities (eVA) in Estland, een missie waarbij de NAVO mee instaat voor de verdediging van het luchtruim van het land. Hieraan nemen enkele Belgische F-16’s, ook die missie wordt verder verlengd. Daarnaast levert ons land ook enkele mijnbestrijdingsvaartuigen aan de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1), een missie van de NAVO voor het opsporen en vernietigen van explosieven in de Baltische zee.

Ook nog: De missies worden niet enkel door de NAVO georganiseerd; ook vanuit de Europese Unie werd Belgische deelname aan enkele missies geregeld.

  • Zo neemt Defensie ook deel aan de EUMAM UKR, de Europese trainingsmissie voor de opleiding van Oekraïense soldaten. België levert daarvoor 50 tot 100 soldaten, die zullen instaan voor de opleiding van ontmijners. De deelname blijft echter bescheiden; Nederland stuurt 100 tot 150 militairen als opleiders, Polen en Duitsland nemen nog veel meer gewicht van de missie op zich. Zo zal Polen 12.000 Oekraïners een basistraining geven; Duitsland neemt, samen met een hoop EU-partners, de specifiekere training van 3.000 soldaten op zich.
  • Ook in Afrika zullen Belgische soldaten rondlopen: ze zullen er deelnemen aan de VN-missie MINUSMA in Mali, een vredesmissie die het land moet stabiliseren en helpen begeleiden naar een democratisch regime.
  • Daarnaast loop in Niger Operatie New Nero, waar ze Nigerese militairen moeten opleiden om het land te helpen stabiliserien. Op dit moment zijn er al zo’n 300 Belgische soldaten aanwezig in het land.

Enkel buitenland? Defensie staat ook in België zelf in voor allerlei missies.

  • DOVO, de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen, is namelijk ook een onder deel van het leger. In 2019 alleen kreeg de dienst 3.655 oproepen om explosieven, die soms nog dateren uit de Eerste Wereldoorlog, onschadelijk te maken. Heel wat werk dus voor de 300 soldaten.
  • De vier NH90-Tactical Transport Helicopters zullen ook in 2023 instaan voor zoek- en reddingsacties aan de kust. Ook de in België gestationeerde militairen blijven stand-by om in te grijpen waar nodig. Dat deden ze in het verleden al bij allerlei crisissen, van de COVID-pandemie tot de overstromingen in Luik.
  • Ook de luchtmacht staat op stand-by, in het kader van de Quick Reaction Alert. Dit is een missie van de Benelux, waarbij België en Nederland elk zesmaandelijks om beurt instaan voor de beveiliging van het luchtruim van de Lage Landen. Luxemburg neemt officieel deel aan de missie, maar met enkel een A400M-transportvliegtuig en twee Airbus H145M-helikopters lijkt de impact van het land toch miniem.
Meer
Lees meer...