Elon Musk laat keuze aan de gebruikers: moet hij aftreden als CEO van Twitter? Intussen wordt hij van alle kanten bekritiseerd om zijn beleid

De afgelopen dagen heeft de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, veel kritiek gekregen. Niets nieuws onder de zon, behalve dat deze keer een deel van het commentaar afkomstig is van gebruikers en niet van publieke figuren of politici.

Waarom is dit belangrijk?

De overname van het sociale netwerk met de blauwe vogel is niet bepaald vlekkeloos verlopen voor Elon Musk. De keuzes van de excentrieke miljardair zijn herhaaldelijk gehekeld, ondanks het feit dat Twitter het hoofd momenteel boven water houdt. Tot nu toe kwam de kritiek op Musk voornamelijk van publieke figuren, vooral politici. Het lijkt er nu echter op dat Musk langzaam zijn belangrijkste bondgenoot verliest: het publiek.

In het nieuws: Musk vraagt in een Twitter-poll aan zijn gebruikers of hij moet opstappen als CEO van Twitter.

  • Op het moment van schrijven had de opiniepeiling al bijna 12 miljoen stemmen vergaard. Daarvan had ruim 57 procent “Ja” geantwoord.
  • Hoewel Musk zei dat hij achter de resultaten van de peiling zou staan, waarschuwde hij de Twitter-gebruikers: “Wees voorzichtig met wat je wenst, want misschien krijg je het wel”.

De details: Met de Twitter-poll geeft Musk gebruikers de illusie van democratie op het platform.

  • Het is niet de eerste keer dat Musk op dit instrument een beroep doet. Eerder gebruikte hij het om het publiek te vragen of het Twitteraccount van Donald Trump moet worden geheractiveerd.
  • Een praktijk die in lijn ligt met zijn aanpak om meer vrijheid en controle te bieden aan de “kleine mensen”, in tegenstelling tot wat er gebeurde op Twitter voordat hij de controle overnam.
  • Maar in werkelijkheid, als het gaat om de meer concrete zaken rond het platform, is Musk de enige die de leiding heeft en worden er geen Twitter-polls gebruikt.

De achtergrond: Twitter, volgens de regels van Elon Musk.

  • Vorige week schorste de eigenaar de accounts van verschillende vooraanstaande journalisten, zonder eerste het publiek om zijn mening te vragen.
  • Het leverde Musk veel kritiek op, want hij rechtvaardigde de schorsing door te zeggen dat de journalisten persoonlijke informatie over hem deelden.
    • Deze aanpak botst met zijn streven naar vrijheid van meningsuiting.
  • Musk heeft ook het Twitter-account dat zijn privéjet volgde verbannen, hoewel hij eerder heeft gezegd zoiets nooit te zullen doen.
  • In beide gevallen vroeg hij uiteindelijk de mening van gebruikers in een poll, die lieten weten dat de accounts geheractiveerd moeten worden.
  • Het vuur rondom Musk wordt echter nog verder aangewakkerd door het nieuwe beleid dat het promoten van concurrerende netwerken verbiedt.
    • Accounts van degene die dit doen worden geschorst, vergrendeld of verwijderd, aldus het officiële profiel van Twitter.
    • Dit past niet bij het idee van vrijheid van meningsuiting dat Musk Twitter-gebruikers voorhield.

“De vraag is niet het vinden van een CEO, maar het vinden van een CEO die Twitter in leven kan houden”.


En nu?: Wanneer de “ja-stemmers” de Twitter-poll van Musk winnen, zal de CEO een stap opzij moeten zetten. De vraag is echter of hij dat ook daadwerkelijk zal doen. Er staat veel op het spel voor Musk, aangezien hij zijn laatste bondgenoot – de Twitter-gebruikers – dreigt te verliezen, wanneer hij geen gehoor geeft aan het resultaat van de poll. In ieder geval zal hij altijd in staat blijven om, vanuit de schaduw, bij Twitter aan de touwtjes te trekken. Ook al lijkt hij te genieten van de schijnwerpers die op hem gericht staan.

(fjc/mah)

Meer
Lees meer...