Strengere maatregelen tegen vogelgriep: ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven in België

Vanaf zaterdag 23 november gelden er strengere regels voor pluimveehouders in België. Minister van Landbouw David Clarinval en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) voeren preventieve maatregelen in om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

Hoewel er in België dit jaar nog geen uitbraken van vogelgriep zijn vastgesteld, blijft het virus een grote bedreiging. De strengere maatregelen volgen na meldingen van besmettingen in buurlanden en een verhoogd risico door migrerende wilde vogels.

Ophokplicht voor commerciële bedrijven

De kern van de nieuwe maatregelen is de ophokplicht voor alle vogels en pluimvee op commerciële en Sanitel-geregistreerde boerderijen. Dit betekent dat pluimveehouders hun dieren binnen moeten houden of moeten afschermen met netten. Voor hobbyhouders geldt deze verplichting niet, maar zij worden wel aangespoord om hun dieren te beschermen door ze binnen of in een beveiligde ruimte te voederen en water te geven.

Daarnaast geldt een verbod op het gebruik van onbehandeld regen- of oppervlaktewater en moeten voeder- en drinkbakken afgedekt worden om contact met wilde vogels te voorkomen.

Wat moeten burgers doen bij een dode vogel?

Mensen die dode vogels vinden, wordt gevraagd deze niet aan te raken. Ze kunnen de vondst melden via het gratis nummer 0800/99 777. Het FAVV benadrukt dat waakzaamheid van burgers cruciaal is om de verspreiding van het virus in te dammen.

De verhoogde aandacht komt niet uit de lucht vallen: na bijna een jaar van relatieve rust is de vogelgriep opnieuw in opmars in Europa. Landen zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben recent uitbraken gemeld.

Economische en ecologische gevolgen

Minister Clarinval waarschuwt dat vogelgriep een bedreiging vormt voor de Belgische pluimveesector, die essentieel is voor de economie en voedselvoorziening. “Het virus kan zich razendsnel verspreiden en aanzienlijke schade aanrichten. Deze maatregelen zijn nodig om onze dieren en sector te beschermen”, aldus de minister.

Aviaire influenza, beter bekend als vogelgriep, is een zeer besmettelijke ziekte die vrijwel alle vogelsoorten kan treffen. Besmetting gebeurt vaak via contact met zieke dieren of besmette materialen. Hoewel overdracht naar mensen zeldzaam is, blijft voorzichtigheid geboden.

De rol van het FAVV

Het FAVV speelt een cruciale rol in de uitvoering en controle van de maatregelen. Met een team van ongeveer 1400 medewerkers voert het agentschap jaarlijks duizenden inspecties uit in de voedsel- en landbouwsector. Ook bij uitbraken van dierziekten, zoals vogelgriep, zet het FAVV zijn expertise in om verspreiding te voorkomen en de volksgezondheid te beschermen.

De combinatie van strenge maatregelen, verhoogde waakzaamheid en samenwerking met pluimveehouders moet ervoor zorgen dat België gevrijwaard blijft van uitbraken. “Preventie is de sleutel”, besluit Clarinval.

Meer
door Redactie
Lees meer...