Anno 2023 is discriminatie nog steeds dagelijkse kost. Ook in het voetbal. Daarom is er een nieuwe campagne gelanceerd. Een samenwerking tussen de Belgische voetbalbond, de Pro League, Voetbal Vlaanderen en ACFF moet discriminatie in het voetbal proberen tegengaan, want er is een dieptepunt bereikt. In 2022 werden dubbel zoveel gevallen van discriminatie vastgesteld als in 2021.
Toename van meldingen
In 2021 werd het meldpunt ‘Come Together’ opgestart. In het eerste jaar liepen er direct 237 meldingen van discriminatie in het voetbal binnen, vorig jaar waren dat er al 590. Een forse stijging. Dit kan optimistisch bekeken worden, want het getuigt dat meer mensen beter de weg naar het meldpunt vinden. Ondanks dit, blijft het natuurlijk schrijnend dat er nog steeds discriminatie is.
Zo’n 85 procent van alle klachten was te wijten aan racisme. De overige 15 procent ging over discriminatie op basis van geaardheid, seksisme, bodyshaming en religie.
Tattoos voor het hele leven
De nieuwe campagne toont hoe discriminatie vaak voor een heel leven is. Het wordt duidelijk gemaakt aan de hand van een vergelijking met een tattoo. Mensen dragen die voor hun hele leven. Dat is bij discriminatie ook, maar dat dragen ze figuurlijk.
De campagne focust op racisme, homofobie en seksisme. Iedere vorm draait rond een veel gebruikt scheldwoord. Deze worden vervolgens vereeuwigd in een tattoo op het gezicht van het slachtoffer. Campagnegezichten Nathalie, Cristiano en Thierry werden zelf slachtoffer van seksisme, homofobie of racisme. De hoofdrol van de campagne is een kind, want discriminatie start vaak al op jonge leeftijd.
Blijven melden
“We willen de mensen een spiegel voorhouden. Discriminatie blijft jammer genoeg wekelijks aanwezig op en naast de Belgische voetbalvelden. Pas door elk voorval te melden, massaal te veroordelen én vervolgens gericht aan te pakken, kunnen we discriminatie in de Belgische voetbalwereld een halt toeroepen”, stelt Samia Ahrouch, inclusiemanager KBVB.
Een constante alertheid is van groot belang, zo kunnen alle meldingen zorgvuldig worden gescreend. Lichtere voorvallen gaan via clubondersteuners, Voetbal Vlaanderen en ACFF. Zwaardere voorvallen gaan naar het parket. Indien aangewezen, wordt de case zelfs overgedragen aan de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme (NKDR). Daar waren afgelopen jaar 139 uitspraken met sancties gaande van geldboetes tot schorsingen.