China wil met opleiding buitenlandse astronauten starten

China begint binnenkort met de opleiding van buitenlandse astronauten. Dat heeft Chen Shanguang, planningsverantwoordelijke van het Chinese bemande ruimtevaartprogramma, gemeld. Daarmee volgt China het voorbeeld van de Verenigde Staten en Rusland, die eerder al hun ruimtevaartprogramma’s voor diplomatieke en politieke doelen hebben aangewend.

Waarom is dit belangrijk?

Meerdere landen hebben volgens Chen Shanguang gevraagd om ruimtevaarders mee naar het Chinese ruimtestation Tiangong te laten meereizen. Daarom zou het Chinese ruimtevaartbureau hebben besloten binnenkort van start te gaan met de selectie van een aantal kandidaten uit geïnteresseerde landen voor gezamenlijke vluchten naar het Chinese ruimtestation.

Samenwerking: “De buitenlandse ruimtereizigers zullen met de Chinese astronauten kunnen samenwerken om wetenschappelijke taken in de ruimte uit te voeren”, beklemtoonde Chen Shanguang.

  • “De kandidaten zullen een eerste selectieproces ondergaan voordat ze naar China worden gebracht voor een intensieve opleiding over de besturing van de Chinese Shenzhou-ruimteschepen en het leven en werk aan boord van het ruimtestation.”
  • “We hopen tevens dat de buitenlandse kandidaten ook enige kennis kunnen opdoen over de Chinese cultuur, want ze zullen zich immers aan boord van een Chinees ruimtestation bevinden.”
    • Chen Shanguang gaf niet aan of enige vaardigheid in de Chinese taal vereist zou zijn. Experts zeggen echter te verwachten dat het Chinees aan boord van het ruimtestation de werktaal zal zijn.
  • China besliste om tot de bouw van Tiangong over te gaan nadat het land was uitgesloten van de International Space Station (ISS), grotendeels als gevolg van Amerikaanse bezwaren over de nauwe banden van de Chinese ruimteprogramma’s met het Chinese leger.
  • Omgekeerd is ook de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) uitgesloten van de meeste interacties met het Chinese ruimtevaartprogramma.
    • Wel heeft China met het European Space Agency (ESA) en een aantal individuele landen aan diverse ruimtevaartprojecten gewerkt.
    • Josef Aschbacher, directeur-generaal van het Europese ruimtevaartbureau, gaf in januari echter te kennen aan het International Space Station absolute prioriteit te schenken.
    • “We hebben geen budgettaire of politieke intentie om ons met een tweede ruimtestation bezig te houden”, benadrukte hij.

Tien tot vijftien jaar: Tiangong weegt 66 ton. Dat is veel kleiner dan het International Space Station, dat 465 ton weegt.

  • Tiangong kan tot zes astronauten herbergen, hoewel er tijdens elke missie – die zes maanden duurt – slechts drie ruimtereizigers aan boord van het station verblijven.
  • Het Chinese ruimtestation heeft een verwachte levensduur van tien tot vijftien jaar. Wanneer het International Space Station – naar verwachting – eind dit decennium uit dienst wordt genomen, zou Tiangong als enige functionerende ruimtestation overblijven.
  • China werd twintig jaar geleden het derde land dat een eigen astronaut in een baan om de aarde stuurde, na de voormalige Sovjet-Unie en de Verenigde Staten.
Meer
door Redactie
Lees meer...