De huidige situatie is niet langer vol te houden. Voor studenten en ouders is het zeer moeilijk om een degelijk kot te vinden voor de juiste prijs. Maar hier wil Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) verandering in brengen met zijn nieuwe kotlabel.
Tegenwoordig moet je er vroeg bij zijn, want de zoektocht naar een kot verloopt vaak stroef. Prijzen die de pan uit swingen, geen houvast hebben om koten met elkaar te vergelijken of alles is gewoon volzet. Maar er ligt een oplossing op tafel. Met het nieuwe kotlabel wil Matthias Diependaele komaf maken met de huidige stand van zaken.
Huidige situatie
Studentensteden en hoger onderwijsinstellingen kiezen vandaag de dag zelf of ze een label gebruiken. Ook worden verschillende voorwaarden gehanteerd.
“De huidige situatie maakte het voor studenten weinig transparant om koten met elkaar te vergelijken. Daar brengen we nu verandering in met een Vlaams kotlabel. Meer uniformiteit zal zowel de transparantie als de kwaliteit van de koten ten goede komen”, vertelt minister Diependaele.
Drie criteria
Het label zal uitgereikt worden op basis van drie criteria: de woningkwaliteitsnormen, de brandveiligheid en de vraag of het kot stedenbouwkundig vergund is. Wanneer alle attesten en vergunningen in orde zijn, wordt het label toegekend.
“Op een nieuwe website zullen studenten in één oogopslag via een kaartje van Vlaanderen alle kwalitatieve koten met een kotlabel kunnen ontdekken. Zo kunnen ze zoeken per stad, straat of zelfs adres om te kijken wat het aanbod is en of het kot al dan niet beschikt over een kotlabel. Maar het label wordt ook fysiek zichtbaar: de kotbaas zal het label aan het studentenverblijf kunnen afficheren”, wist Diependaele te vertellen.
Het nieuwe kotlabel zal ingaan vanaf 2024, zodat studenten en ouders er rekening mee kunnen houden in hun zoektocht naar een kot voor het academiejaar 2024-2025. Het kotlabel is voorlopig niet verplicht voor kotbazen. “Maar het spreekt voor zich dat het aangeraden is, gezien dit de nieuwe norm zal worden.”