Netanyahu installeert Nationale Garde: “Regering wil ze inzetten als soort paramilitaire groep”

Israël knipt in onderwijs en gezondheid om daarmee een Nationale Garde op te richten. Business AM sprak met Erella Grassiani, professor sociale gedragswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.


Beluister hier het interview met Erella Grassiani:


Situatieschets:

De extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir krijgt zijn Nationale Garde. Netanyahu kon niet anders, want Ben-Gvir zou anders uit de coalitie stappen. Ondertussen blijft het onrustig in Israël en blijft er kritiek komen op de huidige regering. Zo is het al de tiende zaterdag op rij dat honderdduizenden Israëliërs op straat kwamen. De demonstranten zijn tegen de geplande juridische hervormingen van de regering van premier Benjamin Netanyahu.

De essentie: Netanyahu gunt Ben-Gvir zijn Nationale Garde om breuken in de regering te voorkomen, stelt Grassiani.

  • Die speciale garde is een deal waarmee premier Netanyahu de extreemrechtse en religieuze partijen aan boord probeert te houden.
  • “In het verleden werd er enkel over gepraat. Nu worden die plannen concreet, want Netanyahu moet het kabinet bij elkaar houden na grote onrust en demonstraties tegen de nieuwe hervormingen. In ruil voor uitstel van de omstreden juridische hervormingen in Israël, dwong de radicale minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir de oprichting af van een nieuwe politiemacht onder zijn gezag. Netanyahu kwam dus zelf nooit naar buiten met het plan, maar wil zo de machtsrelaties tot stand houden”, vertelt Grassiani.
  • “Politie en geheime diensten zijn ook tegen het nieuwe plan. Zij vinden het niet kunnen dat niet-opgeleide mensen (van de Nationale Garde, red.) het straatbeeld zullen betreden, maar dat is misschien nog niet het belangrijkste. De hamvraag is met welke ideologie zij op straat zullen komen.”
  • Waar gaat die garde exact voor ingezet worden? Dat is nog een beetje koffiedik kijken. “De Nationale Garde wordt waarschijnlijk ingezet in Israël op plekken waar niet genoeg politie is. En de angst is er dat dat vooral zal zijn op plekken waar Palestijnse burgers leven. Daar in die steden is er veel geweld en is er echt een probleem. In gemengde steden waar Arabische Palestijnen en Joden samenwonen, zullen die gardes worden ingezet als een soort van paramilitaire groepen. Dat is angstaanjagend, want waarschijnlijk zullen zij meer geweld gebruiken dan de reguliere politie”, sluit Grassiani af.
Erella Grassiani

(nd)

Meer
Lees meer...