Internationale dag van de kunst: vijf underrated Belgische kunstenaars op een rijtje

Elk jaar vieren we op 15 april de internationale dag van de kunst. Helaas weten weinig mensen dat, maar het is tijd om daar verandering in te brengen. Hier vind je een lijstje van vijf geweldige, maar underrated kunstenaars en artiesten van ons land.

1. Miette L. Thieren

Miette (22) is een Leuvense fotografe gespecialiseerd in portretten. Ze studeert fotografie in Brussel aan LUCA School of Arts. Ze is al enkele jaren als zelfstandige bezig en omschrijft zichzelf als fotograaf, visual artist, storyteller, audio amateur en shitposter op Twitter. Daarnaast staat Miette ook bekend om haar briefpostproject. Sinds november 2021 schreef ze dagelijks een verslag van haar dag (een soort dagboek) en stuurde ze het met de post op naar zowel vrienden als onbekenden. De bedoeling is dat de ontvangers de brieven bijhouden zodat Miette ze later opnieuw kan bundelen om haar jaar te reconstrueren. Je kan deelnemen aan het project, een fotoshoot boeken of prints van haar werk kopen op haar website.

And the ocean yelled back – Miette L. Thieren

2. Quincy François

Quincy François (23) is een illustrator en grafisch ontwerper. Hij studeerde beeldende kunsten en is ondertussen sinds 2020 actief als freelancer. Hij ontwerpt logo’s voor bedrijven, maar maakt ook albumcovers voor artiesten. Daarnaast maakt hij ook posters en tekeningen die erg geïnspireerd zijn op de Amerikaanse popcultuur van de twintigste eeuw. Daarmee begon hij in 2015 wanneer hij zijn eerste cartoon tekende. Een van de terugkerende factoren in zijn werk, is zijn alter ego Tommy The Rich Kid. Je kan zijn werk bekijken of een samenwerking aanvragen op zijn portfolio.

Henry’s Last Supper – Quincy François

3. Jean Pierre Bers

Hedendaagse Afrikaanse kunst, zo kan je het werk van Jean Pierre Bers (68) omschrijven. Hij is afkomstig uit en studeerde in Congo, maar kwam in 1985 in Brussel terecht. Op zijn wereldreis ontmoette hij grote namen zoals Jean-Michel Basquiat, die hem zijn artiestennaam gaf. Hij was de eerste Congolese artiest met een solotentoonstelling in Brussel. Hij werd ontdekt door een galerij-uitbater in Jette. Sindsdien is hij een opkomend talent in en buiten ons land. Hij beschrijft zijn werk als het vertalen van zijn eigen unieke visie op de mensheid.

La Loge du Profane – Jean Pierre Bers

4. Francesca Birlogeanu

Francesca Birlogeanu (20) is een student geneeskunde die in hun vrije tijd poëzie schrijft. De queer-dichter en theatermaker met Roemeense roots begon sporadisch gedichten te delen op onder andere Twitter, maar heeft er ondertussen een apart instagramaccount voor. Hun werk werd al gepubliceerd in de bundel Op Ruwe Planken en op Hard//Hoofd. Daarnaast neemt Francesca ook deel aan events en wedstrijden. Zo werd die onlangs nog tweede op de Poëziewedstrijd van Harelbeke. Binnenkort kan je hen ook aan het werk zien op het CLIT! Festival in Antwerpen op 28 april.

5. Joëlle Dubois

Joëlle Dubois (33) is een Gentse kunstenares die gedurfde en kleurrijke werken maakt vol dubbelzinnigheden. Met de onrealistische schoonheidsidealen op sociale media in het achterhoofd, portretteert de kunstenares vaak (half)naakte vrouwenlichamen. Ze accentueert daarbij de onzekerheden die vrouwen op zichzelf projecteren zoals harige benen, oneffen huid en plooien. Dubois werkte al samen met merken zoals Campari, Groen en Yugen en won al enkele prijzen. Zo won ze in 2019 de MIA voor beste kunst op het album van de Belgische zangeres Charlotte Adigéry. Ondanks haar opkomende bekendheid, verdient ze nog meer erkenning. Je kan binnenkort haar werk bezichtigen in Brussels Expo tussen 20 en 23 april.

Bad Post-Sex Habits – Joëlle Dubois
Meer
Lees meer...