Tijdens het afgelopen klimseizoen op Mount Everest kwamen maar liefst 17 mensen om het leven of raakten ze vermist. Daarmee is het een van de dodelijkste jaren ooit op de hoogste berg ter wereld. Organisatoren van klimexpedities zien daarvoor twee grote oorzaken.
Het mag duidelijk zijn dat het beklimmen van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, altijd gevaren met zich meebrengt. Toch is het ene jaar al dodelijker dan het andere. Het klimseizoen op de Mount Everest is ieder jaar rond april en mei. Dan zijn de omstandigheden op de berg in principe het beste, waardoor klimmers worden toegelaten.
Tweede dodelijkste jaar ooit
Het klimseizoen 2023 zit er nu dus en daarom is het tijd om een balans te maken. En die balans is niet positief. 12 mensen kwamen om het leven terwijl 5 anderen nog vermist zijn. Ook zij zijn meer dan waarschijnlijk gestorven. Het gaat om 10 buitenlanders en 7 Nepalezen.
2023 is daarmee het tweede dodelijkste jaar ooit, na 2015. Toen kwamen minsten 18 mensen om het leven bij een aardbeving, die in totaal aan bijna 9.000 mensen het leven kostte. In 2016 kwamen bij een dodelijke lawine 16 Nepalese gidsen om het leven waarna het klimseizoen beëindigd werd. Gemiddeld sterven jaarlijks zo’n 5 mensen op de Mount Everest.
Extreme koude
Het hoge dodental van dit seizoen heeft volgens lokale sherpa’s, via Al Jazeera, twee belangrijke redenen. Ten eerste waren er de uitzonderlijke weersomstandigheden van dit jaar. Normaal is het tijdens het klimseizoen op de berg rond -28 graden Celsius, maar dit jaar zakten de temperaturen vaak tot 40 graden Celsius onder het vriespunt. De klimaatverandering is een van de hoofdoorzaken voor extremere weersomstandigheden.
Die koude temperaturen zorgden er niet alleen voor dat er al vroeg in het klimseizoen enkele sherpa’s stierven die de klimroutes moesten aanleggen. Daarnaast verliepen de voorbereidingen op de Mount Everest ook veel minder goed dan tijdens andere jaren. “Basiskamp 4 was veel minder goed uitgerust dan normaal. Er was veel minder materiaal aanwezig. Als dat er wel was geweest, waren er waarschijnlijk minder mensen gestorven”, zei sherpa Mingma Gyalje daarover.
De schaarste aan materiaal op de Mount Everest had ook een luguber neveneffect. Veel klimexpedities zagen tijdens de klim namelijk hun zuurstofflessen gestolen worden door andere groepen klimmers.
Recordaantal vergunningen
Ondanks die slechte omstandigheden reikte de Nepalese overheid dit jaar 478 vergunningen uit aan buitenlandse klimmers. Dat is het hoogste aantal ooit. Zij waren volgens lokale sherpa’s vaak zeer ongeduldig en begonnen ondanks de slechte voorbereidingen op de berg meteen te klimmen.
Bovendien is er op de Mount Everest veel concurrentie tussen bedrijven die klimmers ondersteunen. Daardoor nemen die de veiligheidsvoorschriften vaak minder nauw dan nodig is. Experts menen dan ook dat de meeste doden hadden kunnen voorkomen worden indien de veiligheidsmaatregelen strikter nageleefd moeten worden.