Nieuwe toelatingsvoorwaarden Mount Everest na verschillende doden: vanaf nu enkel ervaren klimmers

EPA: Mount Everest

De Nepalese overheid gaat hoogstwaarschijnlijk strengere regels invoeren voor beklimmingen van de Mount Everest. De reden is dat er het afgelopen klimseizoen veel doden vielen. Om volgend seizoen een vergunning te krijgen, moeten bergbeklimmers bewijzen dat ze eerder een berg van tenminste 6.500 meter hebben beklommen. Bergen van die hoogte liggen enkel in Azië en Zuid-Amerika. Ter vergelijking: de Mont Blanc in de Alpen is 4.810 meter.

Vanaf het volgende klimseizoen zullen onervaren klimmers niet langer de Mount Everest, met 8.848 meter de hoogste berg te wereld, mogen beklimmen vanuit Nepal. Dat meldt onder andere de Britse omroep BBC.

https://www.youtube.com/watch?v=XyKUW72b9rE

Nieuwe voorwaarden

Er werd een speciaal comité in het leven geroepen om maatregelen uit te tekenen, nadat er het afgelopen klimseizoen uitzonderlijk veel doden gevallen waren. Klimmers moeten kunnen voorleggen dat ze al bergen van minstens 6.500 meter getrotseerd hebben.

Ook moeten de klimmers vergezeld zijn van een goede gids en een verzekering aangesloten hebben die een eventuele redding dekt. Verder moet elke klimmer een bewijs van goede gezondheid kunnen voorleggen, net als een kopie van het paspoort. Tegenwoordig is dat laatste nog de enige voorwaarde om de berg op te mogen klimmen.

EPA: Mount Everest

Elf overleden klimmers

Vooral na het overlijden van elf bergbeklimmers in mei kreeg de Nepalese overheid veel kritiek. Critici stelden dat er veel te veel vergunningen verstrekt werden, waardoor het op sommige delen van de berg erg druk was.

Er circuleerden foto’s van lange rijen wachtende klimmers. Dat is enorm gevaarlijk, want als klimmers hebben maar een beperkte hoeveelheid extra zuurstof bij en er is kans op hoogteziekte en bevriezing. Ook werd de Nepalese overheid verweten onervaren klimmers groen licht gegeven te hebben om de berg op te klimmen.

Gesponsorde artikelen