Veel banken hebben onlangs de rentes op hun spaarboekjes opgetrokken of hebben aangekondigd dat binnenkort te zullen doen. Intussen brengt meer dan de helft van de spaarrekeningen minstens 1 procent op. Toch zijn niet alle formules op maat van de kleine spaarders.
Dit zijn de meest lucratieve spaarboekjes voor de kleine spaarders
Waarom is dit belangrijk?
Na een reeks renteverhogingen begin dit jaar (en in het najaar van 2022) was het tijdens de lenteperiode vrij stil op de spaarmarkt. De voorbije weken hebben veel financiële instellingen, waaronder drie van de vier grootbanken, de rentes naar boven bijgesteld.Context: De Europese Centrale Bank (ECB) is afgelopen zomer begonnen met de rentes te verhogen. Het doel is om de inflatie te temperen. Door het verstrakkende geldbeleid hebben de banken meer ruimte om hun klanten een hogere spaarrente te geven. Toch bleven de spaarders nog even op hun honger zitten en dat was niet naar de zin van de regering.
- Volgens de regeringspartijen stijgen de spaarrentes niet zo snel als de kredietkosten. Er lagen plannen op tafel om de minimumrente (0,11 procent) op te trekken. Maar de Nationale Bank van België (NBB) en de Europese Centrale Bank (ECB) lieten weten dat zo’n overheidsingrepen funeste gevolgen kan hebben voor de financiële stabiliteit van de banken.
- Daarom werd er naar een andere manier gezocht om de druk op de banken te vergroten. Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, kondigde begin deze maand aan dat de overheid een eenjarige staatsbon zal lanceren om de concurrentie aan te gaan met de spaarboekjes.
- “Wat extra concurrentie op de markt is noodzakelijk. Concurrentie die ervoor zorgt dat mensen makkelijker van de ene bank naar de andere bank overstappen, maar ook concurrentie in het product zelf”, zei hij onlangs in een interview met onze site.
Hogere spaarrentes
Zoom in: De financiële instellingen lijken te bezwijken onder de druk. Zo heeft de grootbank Belfius begin deze maand de spaartarieven opgetrokken. Volgende maand doen KBC en BNP Paribas Fortis hetzelfde. ING kondigde zopas een renteverhoging aan.
- ING is overigens de enige grootbank die dankzij de aangekondigde renteverhogingen ietwat de strijd kan aangaan met de kleinere banken. Momenteel gaan zes spaarboekjes (voor volwassenen) gepaard met een rente van minstens 2 procent. Die worden allemaal aangeboden door de nichespelers. Vanaf augustus staat de teller op 7 omdat de rente op de rekening Tempo Sparen van ING dan stijgt tot 2,25 procent.
- Al zijn niet al die hoogrentende rekeningen op maat van de kleine spaarder. We nemen Vision Max van Santander Consumer Bank – het meest lucratieve spaarboekje op de Belgische markt – als voorbeeld.
- Die spaarformule brengt momenteel 2,5 procent op. Die rente geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 200.000 spaart. In alle andere gevallen daalt de vergoeding tot 1,55 procent.
Spaarboekje voor kleine spaarders
De vergelijking: Nu rijst de vraag: welke lucratieve spaarboekjes zijn op maat van de kleine spaarder?
- Binnen die categorie biedt de internetbank MeDirect de spaarformule met de hoogste rente aan. Wie zijn spaargeld parkeert op de rekening Fidelity Sparen ontvangt 2,3 procent. Het totaalrendement bestaat uit een basisrente van 0,6 procent een getrouwheidspremie van 1,7 procent.
- Het geld moet minstens twaalf opeenvolgende maanden op de rekening staan als je de volledige rente wilt krijgen. Bij een vervroegde opname verlies je de getrouwheidspremie, waardoor de totaalvergoeding zakt tot slechts 0,6 procent.
- Vision+ van Santander Consumer Bank en High Fidelity van Keytrade Bank vervolledigen vandaag de top 3. Die spaarboekjes brengen respectievelijk 2,25 en 2,1 procent op.
- Net zoals bij Fidelity Sparen van MeDirect bestaat het totaalrendement uit een forse getrouwheidspremie, waardoor die rekeningen pas echt renderen als je je geld één jaar kunt missen. Bij Vision+ bedraagt de getrouwheidspremie 1,5 procent en bij High Fidelity 1,35 procent.
- Vanaf volgende maand stoot ING met Tempo Sparen de hoogrentende spaarrekening van Keytrade Bank uit de top 3. Hou er rekening mee dat je maximaal 500 euro per maand kunt sparen via die formule.
- Wie zijn kapitaal binnen het jaar nodig heeft, vindt zijn gading bij Izola Bank. De Saver Account is een niet-gereglementeerd spaarboekje dat bruto 2 procent opbrengt. Bij dergelijke spaarrekeningen moet je wel nog een roerende voorheffing (30 procent) betalen, waardoor het nettorendement uitkomt op 1,4 procent. Dat is de hoogste basisrente op de markt.
- Opgelet: Je ontvangt niet de volledige basisrente als je je geld binnen de twaalf maanden opvraagt. Die vergoeding wordt berekend op basis van hoelang je kapitaal gedurende een jaar op de rekening stond. De basisrente wordt doorgaans bij de start van het nieuwe jaar uitbetaald.
- Voorbeeld: Als je op 1 januari start met sparen, en je vraagt de deposito’s op 1 juli op, zal je slechts de helft van de basisrente ontvangen.