De laatste jaren blijkt uit een studie door EenVandaag dat 60 procent van de jongeren zit met regelmatige stress die ontstaat door school. Dit is een merkwaardige stijging! Er zijn meerdere oorzaken en er kunnen zelfs ernstige gevolgen optreden door die druk.
Oorzaken
Meer en meer jongeren streven naar de perfectie, ze willen de perfecte score en dan nog zijn ze niet 100 procent tevreden. Ze willen steeds meer en meer, steeds beter en beter presteren. Sommige jongeren stressen zelfs al in de vakanties uit schrik dat het niet zal lukken op school. Jongeren willen succesvol zijn, het woord falen kennen ze niet!
Uit de studie blijkt dat sommige scholen ook zelf die druk bij jongeren opleggen, door hen vele opdrachten te geven die tegen een bepaalde datum perfect moet afgewerkt zijn, met daarbij nog eens toetsen waarvan verwacht wordt dat ook deze een goede score hebben.
Daarnaast speelt ook druk van buiten school een rol, zoals bijvoorbeeld een sociale druk, ouders die hun kinderen pushen … Sommige ouders verwachten steeds meer van hun kinderen, terwijl de druk van school uit al groot genoeg is. Onze maatschappij vormt één grote prestatiemaatschappij!
Gevolgen
Druk bij jongeren kan ernstige tot zeer ernstige gevolgen leiden! Eerst en vooral de stress, dit kan zowel in kleine als grote mate voorkomen. Dit is ongezonde stress en kan een slechte werking hebben op je lichaam waardoor je bijvoorbeeld buikpijn en hoofdpijn krijgt. Doordat jongeren vaak zeven op zeven bezig zijn met school, kan men een slaaptekort oplopen. Men werkt liever een uur langer om een goeie score te behalen dan een uur langer te kunnen slapen en een mindere score te halen. Bij slaaptekort komt natuurlijk veel kijken: hoofdpijn, snel geïrriteerd worden, moe zijn, concentratieproblemen…
Wanneer die druk echt te groot wordt, kunnen jongeren zelfs een burn-out krijgen of in een depressie terecht komen! Er zijn zelfs jongeren die een dag thuis blijven van school om hun opdracht te kunnen afwerken, of om een dag langer te kunnen leren voor de toets die de volgende dag gepland is. Het is bewezen dat jongeren vaker en vaker bij een psycholoog terechtkomen wegens stressproblemen, burn-out, depressies … omwille van school- en studiedruk.
Oplossingen
Volgens psychologen helpt het wanneer de jongere met iemand erover kan praten, bijvoorbeeld met de ouders, leerkrachten, psycholoog … Wanneer je er eens over kan praten met je leerkrachten, zullen ze er misschien rekening mee houden en wat minder taken geven!