Nog nooit eerder gebeurd: het gerecht dat ingrijpt en een vakbondstopper een zware boete aansmeert voor onaanvaardbaar gedrag tijdens een staking. Bij de laatste spoorstaking kwam het zover: de ondervoorzitter van de Brusselse ABVV verhinderde toegang tot Traffic Control. En dat komt hem nu duur te staan: 1.700 euro boete.
De sfeer is meer dan grimmig bij de NMBS en Infrabel, dat is al langer duidelijk. Maar bij de laatste staking gingen vakbonden en de organisatie flink in overdrive, en die eersten betalen daar nu een zware prijs voor. Tijdens de stakingen van 7 en 9 januari had het ABVV een stakingspiket aan Brussel-Zuid. Een treinbegeleider, de Franstalige ondervoorzitter van het Brusselse ABVV, voerde er het hoge woord. Hij blokkeerde er personeel van Infrabel de toegang tot Traffic Control, de plaats waar al het treinverkeer wordt aangestuurd.
En tussen dat personeel bevond zich toen ook een directeur van Infrabel, die hard ingreep. Want toegang ontzeggen tot een werkplek, zeker zo’n cruciale plek, dat mag niet. En Infrabel had zich juridisch gewapend: ze hadden via de rechtbank al een gerechtelijk bevel gekregen om niemand de toegang tot seinhuizen en controlecentra te ontzeggen. Deurwaarders keken daarop toe.
Zwangere veiligheidsagente tegen de grond gewerkt
De security werd in geschakeld en het ging van kwaad naar erger die dag. “Het kwam tot flink wat duw- en trekwerk, waarbij de vakbondsleider ook een zwangere veiligheidsagente van Infrabel tegen de grond werkte”, zegt Infrabel aan L’Echo. Die agente diende klacht in tegen de vakbondsman. Daarvoor kan hij ook nog een extra veroordeling krijgen. De man in kwestie zegt “enkel te reageren op de agressie van Infrabel-personeel”. Hij weigerde ook z’n naam door te geven aan de deurwaarder, laat staan zijn paspoort te tonen. Maar Infrabel-medewerkers gaven z’n naam aan de deurwaarder. Ook dat zit de vakbond hoog.
Maar door de actie, en het gerechtelijk bevel dat er al was, heeft de vakbondstopper nu al een boete van 1.700 euro aan z’n been. Want Infrabel had duidelijke dwangsommen gevraagd en gekregen van de rechtbank.
“Een aanval op het stakingsrecht”
De vakbond reageert woest. Het inschakelen van het gerecht om stakingen binnen de perken te houden is nieuw: nooit eerder ging men zo ver bij het spoor om de macht van de syndicaten te breken. Maar bij de staking in oktober 2015 waren er een pak gevaarlijke situaties.
En uitgerekend bij de staking in januari hadden de vakbonden hun leden gevraagd om niet meer zo ver te gaan: het ondergraaft de sympathie en steun voor de stakingen als je gevaarlijke dingen doet zoals het spoor en seinhuizen bezet. Maar de Brusselse vakbondstopper had het zo niet begrepen, en betaalt daar nu een stevige prijs voor.
“Dit is een aanval op het stakingsrecht”, zegt Philippe Dubois van de socialistische spoorbond ACOD aan L’Echo. De boete dreigt verder de relaties tussen vakbonden en de top van het spoor, plus de regering, te verzieken. Bedoeling is dat via onderhandelingen een sociaal akkoord uit de bus komt. Maar ondertussen moeten de vakbonden dus 1.700 euro ophoesten aan een boete.