Een recent onderzoek, gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Science, heeft aangetoond dat klimaatverandering wereldwijd leidt tot aanzienlijke veranderingen in neerslagpatronen. Deze veranderingen kunnen resulteren in hevigere tyfoons en andere tropische stormen.
Onderzoekers onder leiding van Zhang Wenxia van de China Academy of Sciences hebben historische meteorologische gegevens geanalyseerd. Uit hun studie blijkt dat op ongeveer 75 procent van het wereldwijde landoppervlak de “neerslagvariabiliteit” is toegenomen. Dit betekent grotere schommelingen tussen nat en droog weer. De wetenschappers schrijven deze toename toe aan de opwarming van de temperatuur, die de atmosfeer beter in staat stelt om vocht vast te houden.
Veranderingen in tropische stormen
Steven Sherwood van het Climate Change Research Centre van de Universiteit van New South Wales legt uit dat de opwarmende temperaturen het vermogen van de atmosfeer om vocht vast te houden hebben vergroot. “Dit leidt tot regenachtigere perioden en drogere droge perioden”, zegt Sherwood. Hij waarschuwt dat deze trend zich zal voortzetten als de opwarming van de aarde aanhoudt, waardoor de kans op droogtes en overstromingen toeneemt.
Wetenschappers vermoeden ook dat klimaatverandering het gedrag van tropische stormen verandert. Hoewel het aantal tyfoons in sommige regio’s kan afnemen, voorspellen modellen dat de opwarming van de aarde ze sterker zal maken. Sachie Kanada van de Nagoya Universiteit in Japan benadrukt dat “een hogere temperatuur van het zeeoppervlak een gunstige voorwaarde is voor de ontwikkeling van tropische cyclonen.”
Het onderzoek benadrukt de invloed van klimaatverandering op weerpatronen in specifieke regio’s. Taiwan heeft bijvoorbeeld een toename gezien van intense tyfoons. Ook de oostkust van China is onlangs getroffen door de tyfoon Gaemi, die grote schade veroorzaakte.
Toekomstige vooruitzichten
Met de stijgende temperaturen suggereert het onderzoek dat we wereldwijd meer extreme weersomstandigheden kunnen verwachten. Feng Xiangbo van de Universiteit van Reading merkt op dat “de waterdampcapaciteit in de lagere atmosfeer naar verwachting met 7 procent zal toenemen voor elke graad Celsius temperatuurstijging.” Dit kan leiden tot meer regenval en intensievere stormen, vooral in regio’s zoals de Verenigde Staten.