Op het darkweb zijn gegevens van miljoenen Belgische WhatsApp-gebruikers te koop aangeboden. De overheidsdienst Safeonweb waarschuwt voor mogelijke fraude en geeft tips om jezelf te beschermen.
De overheidsdienst Safeonweb heeft bekendgemaakt dat er op een darkweb forum een uitgebreide database is gepubliceerd met telefoonnummers en identifiers van Belgische WhatsApp-gebruikers. Het gaat in totaal om maar liefst 3,2 miljoen WhatsApp-nummers en gebruikers-ID’s. Deze gegevens zijn te koop aangeboden en kunnen door cybercriminelen worden gebruikt voor diverse vormen van fraude.
Geen wachtwoorden uitgelekt
Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen wachtwoorden of andere inloggegevens zijn uitgelekt. Dit betekent dat de gegevens die te koop worden aangeboden niet direct toegang geven tot de WhatsApp-accounts van de betrokken gebruikers. Toch kunnen de telefoonnummers en identifiers door kwaadwillenden gebruikt worden voor oplichting en phishing.
Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een hack, maar om een overzicht van alle gegevens van Belgische WhatsApp-gebruikers die iemand heeft samengesteld. Deze gegevens kunnen gebruikt worden door scammers om gericht mensen te benaderen. Denk bijvoorbeeld aan oplichters die zich voordoen als een familielid in nood, of als een energie- of internetleverancier. Ook valse telefoontjes namens je bank zijn een veelvoorkomende truc. Het doel van deze fraudeurs is om slachtoffers zover te krijgen dat ze geld overmaken of toegang verlenen tot persoonlijke informatie.
Wat kun je doen om jezelf te beschermen?
Gezien de kans groot is dat je gegevens in deze lijst staan, is het belangrijk om waakzaam te zijn als je wordt benaderd door onbekenden via WhatsApp. Controleer altijd of de persoon echt is wie hij of zij beweert te zijn, zeker als het gaat om een bank, familielid of energiebedrijf. De kans dat deze partijen je daadwerkelijk via WhatsApp contacteren is zeer klein.
Om je privacy te beschermen, is het verstandig om je WhatsApp-instellingen aan te passen. Ga naar ‘Instellingen’, kies ‘Privacy’ en stel je voorkeuren in op ‘Niemand’ of ‘Contacten’ in plaats van ‘Iedereen’. Zo beperk je de toegang tot je gegevens voor onbekenden en verklein je de kans dat je doelwit wordt van fraude.